Mysdag på hög nivå!

Svärföräldrarna har entrat Kalmar och syster yster till Danne! Mysigt! Idag har vi ätit mat promenerat bort maten utmed stranden på Haga Park, fnissat å skojat å asgarvat åt Viggos tokryck efter att ha grävt sig till Kina! =) Till Öland tog vi med oss picknick å fikade i skogen.. vi damer fick till o med en bänk som herrarna så snällt bar fram åt oss en superstor stock.. men vi tacka å tog emot =)

Kvällen har tillbringats i soffan framför Tv:n två filmer har plöjts igenom, Borat och Svarte skägg.. Borat- skratta så vi tjöt ömsom var förtvivlade å Svarte skägg, seg!

Wihhooo har just lyckats synka en helg med våra norrk.vänner Wering och Sara å vovven Yoggi =) Ses i maj!! Tidig maj!!

Imorn är det jaktträning med det nya härliga träningsgänget! Lydnad å passivitet för oss alltså! Gutt Gutt! Sen blir det promme med Alla härliga tjejer Helena, Hanna, Puma och Isa =)

Underbara HELG! BESÖK!

Nu äntligen helg! Igår var vi på en supertrevlig middag hos Hanna, Markus och Isa. Mumma mat å god dricka! Å FRAMFÖRALLT trevligt sällskap! Tack hörrni! Kvällen blev lite sen men vi var uppe å igång vid åtta! Vi väntar ju besök!

Närsomhelst nu så dyker Familjen Olsson upp om än i lite mindre skala! Men Mamma, pappa och syster kommer! Så i helgen blir det utflykt å mys med nära o kära! Söndag innebär jaktträning! Wiiihhooo!

Nu duscha!

Nytt moment: Ställande under gång!

Så var det kurs idag igen! Alltid lika skojigt! Dock så har Viggo o jag tränat en massa annat å inte direkt lydnadsmomenten.. men det var inget som märktes idag faktiskt.. tvärtom tyckte han var pigg å alert som tusan idag! Dagens nya moment var Stanna/ Stå under gång. Vi har valt att använda Stanna för det är två stavelser och därmed lättare för hunden att uppfatta, inte lika kort som Stå!

Passet inleddes som vanligt med linförighet. Å vad mycket bättre vårt fotgående har blivit. En enorm skillnad å matte börjar bli bättre på kommenderingen med.. jag hör mycket bättre nu, förmodligen för man är säkrare på kommandona! Viggo hängde med superbra i både höger- vänster- och heltom svängar. Han är mycket mer motiverad å piggare å alertare nu. Å godiset kommer senare. Har det i handen tillsammans med kopplet men han får det inte förrän efter avslutat övning =) Det är bra, det innebär att motivationen å glädjen finns där inte bara en godishund. Platsliggningen i grupp funka med mycket bättre idag. Han är mycket mindre orolig å ängslig rörande vad som sker i omgivningen. Håller fortfarande koppellängd för att inge trygghet i platsen å jag kör vidare på det.. Ville inge trygghet innan jag lämnar honom. Idag utmanade vi ödet lite å sprang förbi våra hundar, gick runt å stod bakom. Även förre instruktören Lars kom förbi springande två gånger, framför och bakom. Under alla tester så låg Viggo kvar, dock så vände han runt liggande så han låg på sidan vid ett tillfälle. Men inga rumlyft inte!

Sedan delade vi upp oss och körde; inkallningar, läggande under gång och apportering.
Inkallningarna sitter okej, kan bli mera fart å ingången behöver slipas på. Men han lystrar fint på kommandot och inga tjuvstarter. Läggandet under gång, är bara i startskedet. Mer träning behövs men inga problem med det so far! Han lägger sig, om än lite seg i baken. Ligger kvar när jag fortsätter gå ett par steg å ligger kvar hela tiden till kommandot sitt. Kan resa sej om jag inte är noggrann med hur jag belönar.
Men så kommer vi ju till vår akilleshäl apporteringen, intresset är det inte nåt fel på han kan hålla fast den, gå fot med den, sitta med den osv. men han är allt annat än snäll emot den. Vår stackars bock är lite trasig. Under gången med apporten går Viggo och dribblar med den. Hmm.. dumt! Mycket dumt! Men snälla Eéa ska hjälpa imorn förhoppningsvis så vi ska lösa det med.

Efter fikapausen värmde vi upp med en omgång linförighet och en platsliggning. Inga problem där heller. Samma grejjer som tidigare! Sen var det dags för dagens nya moment: Ställande under gång! Vi har tjuvtränat lite i detta tidigare men inte nåt seriöst direkt. Hursomhelst, hunden ska på kommando Stanna eller Stå stanna och stå kvar på platsen medan föraren fortsätter framåt. På kommando vänder föraren om och återvänder till hunden som på nästa kommando sätter hunden och momentet är avklarat.  Själva ställandet funkar riktigt bra för att ha tränat så lite. Jag använder handen som broms mot nosen å vänder runt honom, tar ev. några steg ifrån, men inte med ryggen mot i detta läge. Detta för att inte riskera att han tassar efter. Hursomhelst ställandet funkar. Problemet uppstår närjag går tillbaka han står kvar men när jag intar fotposition sätter sig Viggo automatiskt.. Klur Klur. Anna hjälpte till å tillslut så fick vi honom att stå även när jag ställde mej brevid. Detta uppnåddes genom att jag cirkulera runt honom och upprepade Stanna varvat med beröm men kom aldrig så nära att han hann sätta sej ner. Sista omgångarna jag körde kunde jag även ställa mig i fotposition utan att han satte sig. Wiihoo! Där var vår övning slut. Sitta på kommando kan han så vi lägger inte till det förrän Stanna sitter som ett smäck!

Passet avslutades som vanligt med en tandvisning! Tack för idag slut för idag!

Psst du har väl inte missat vår nya hemsida www.freewebs.com/vovvenviggo/  =)

HEMSIDA PREMIÄR!

Jihhooo äntligen har jag lyckats med kom-igång-hjälp från Helena har Viggo och hans flock numera en hemsida! Lite smått återstår fortfarande, men tycker den är klar för PREMIÄR idag!

www.freewebs.com/vovvenviggo/

Bloggen kommer att fortsätta existera och fungera som den gör idag! Hemsidan fungerar som ett komplement där saker ligger kvar lixom!

Öland, blöt hund, sälar å sol!

Dagen har tillbringats på öland tillsammans med min kära uppsatsgrupp! Tanken var att vi skulle hämta inspiration (läs fördriva tiden fram till handledn. torsdag fm..hihi) Helt underbart väder har vi haft så som Öland är, soligt men lite blåsigt! Lite disigt för fotografering vilket syns i vissa foton! Viggo fick såklart följa med =) Nöjd över livet som hund till studerande tjej med en förkärlek till Öland hoppade han glatt in i bilen när jag viska.. **viska, vi ska till Öland, till haga**

image336Vi började vår färd söderut, som stod för dagens hållplatser, tanken var att fota lite öländska stereotyper som Johanna skulle säga =) Å njuta av det fina vädret.. Medhavd matsäck skulle stå för lunchen!

Första stoppen blev väl egentligen Ribes på Öland, min älskade skinn/läderhandel, var där för två veckor sedan å beställde ett bredare retriverkoppel i skinn å ett långt! Nu var det äntligen dags å hämta upp det! Billigt å bra! De använder bara vänliga saker i framställningen av kopplena å andra saker! Sen bar det av ut mot havet, ner mot Södra Ölands Odlingslandskap med Karlevistenen, lite fotografering å tittande å sen vidare till Haga Park, min absoluta favoritplats på Öland (kan anses partisk i frågan då jag även jobbar där) vi speja först in Beijershamn å de underbart söta kossorna, tjurarna å kalvarna där. Sedan parkera vi vid stranden å gick en långpromenad utmed det härliga stranden, med undantag för Viggo som mest höll till i vattnet! Det absolut coolaste idag var dock sälen som lekte i vattnet utan Haga Park! Såå söt! Alldeles svart å såg helt slemmig ut, numera döpt till "Roadtrip Öland 2007" Salle Säl! Psst.. sälens polare ser ni på bilderna under här =)

image331
image332
image333
image334
image335Oj massa kort på min snygging! Kan inte stirra mej mätt på honom! Så snygg! Å busig! Blötte ner oss alla under denna underbara öländska utflykt!
Efter Haga Park bar det av ner mot Ottenby, å Långe Jan! Via en massa gravfält å underbart landskap! Vi har nu fått en massa inspiration å ser en stor potential i Öland under Våren! Underbart!
Avslutar med en bild på Långe Jan! Snart ska vi möta Helena som kommer på besök ikväll å ska hjälpa mej lite =)

image337 


Hejdå Trixie!

Trixie vår gamla Chinchillahane som sina sista år bott hos våra kusinbarn är död! Han fick idag somna in! Men han var ruggigt gammal å har hängt med ett bra tag vår lille råtta, så han förtjäna nästan å få försvinna ur denna värld å är kanske en vild liten chinchilla numera, vem vet!

Ha det bra lillkillen! Tänker på dej!


Underbar dag, Underbar hund å Underbar sambo!

Vilken dag! Lite frostigt i gräset imorse! Men så härlig luft å vilket väder det utvecklade sig till under dagen! Soligt, härligt vårigt.. En glass i stan avsmakades å hemma möttes av en underbart söt sambo som både lagat mat å dessutom höll på å tvätta fönster! Hur bra kan man ha det! Å de hade dessutom även inväntat mej för att jag skulle hinna hänga med till skogen för det tidigare lagda spåret! Maten var riktigt mumsig! Duktiga älskling!

Sen packade vi in oss i bilen å åkte till skogen för att spåra =) Idag var det ett långt spår, med massa små hinder ivägen såsom snår, stockar å stenar. Viggo klurade lite i början jaga runt i en cirkel två varv innan han tog upp rätt spår å gick fint framåt.. vi undersökte marken lite samtidigt som vi förundrande tittade på Viggo och insåg att här hade ett å annat djur klampat omkring  medan spåret legat.. massor av färska spår i marken där av Viggos cirkulering! Efter att han hittat rätt spåra han super fint, gick lite fel en gång men det coola med viggo är att han utan att be om hjälp letar sig rätt igen, å han ger inte upp. Man ser tydligt när han är säker då ökar farten å svansen viftas =) Spåret var långt å det syntes på Viggo att han blev trött i värmen, strax innan slutet så pausade han å vila en kortis för att sedan fortsätta till slutet å den underbara belöningen KLÖVEN! Wiiihooo! Vilka framsteg de gjort mina pojkar, jag tycker de är klara men Husse vill vänta.. hmm blir nog å vänta men snart så!

image326
image324


Efter spåret som lett oss en bit in i skogen, fick viggo busa av sej lös.. Han kände vittringen av förra veckans spår å ville gå det med men avbröts av min pipa å han vände upp å kom =) GLAD! På vägen tillbaka tränades lite inkallning, vilket gick toppen vissa sekunder å kasst andra, vilket kan sammanfattas med ett ord TROTS! Viggo hittade även lite diken med lite lite vatten i alldeles lagom för att dricka, lägga sej köra ner huvudet under vattnet å sen få superspunk å rejsa runt helt galet i skogen! Så söt!

Väl tillbaka vid bilen mös vi lite i solen å den fyrbente levde rövare i skogen! Röck upp rötter å rejsa omkring, vi hitta till o med en kokosnöt, i de småländska skogarna hmm.. skojjigt var det iaf tyckte Viggo. Efter lite löst rejs så körde herrn å jag lite byteshandel med pipisarna.. å vad det är kul tycker HUSSE som asgarvar när jag är rolig med pipisen.. låter tydligen som de i ramlösareklamen har jag fått veta ?! Viggo tycker med att jag är kul å kommer glatt in å byter.. ännu mer byteshandelsträning måste jag få till för att få resultat! Kom igen nu! Sätt fart!

image327
image328
image329
jag vet pinnar är förbjudna men han är omöjlig ibland.. men dock så söt å ser så lycklig ut!


Under tiden i skogen så hade vi hört glassbilen ett flertal ggr, vilket gjort oss grymt sugna på glass.. på vägen tillbaka var det som en vink från gud, lastbilen blocka vägen =) Han hade stannat för att sälja glass så vi kunde ju inte annat än köpa =) 176:- fattigare men massa glass rikare fortsatte vi vår färd in till stan igen, Nöjda å belåtna med både träning, umgänge å glass-shopping!

image330
Hej Svejs from the happy family!

Somrig promenad med Isa

Jag å Isa begav oss till Stensö för en vårig/somrig promenad! Vi hurta på i hög fart å jag blev varm å Isa flåsig! Toppen! Efter nästan hela varvet så kom vi fram till badplatsen vid golfbanan, där tog vi oss ut på bryggan å satt å filura i solen.. sååå skönt! Kameran åkte såklart med o fram, här är resultatet av en söt vit golden i solstrålarna på Stensö!!

image321image322image323

Efter promenaden åkte vi hem till Isa (Hanna och Markus) å lämna henne där Linn med familj sedan ska hämta henne å ha henne hemma hos sig! Sen for jag själv tillbaka hem hit å hämta Viggo åsså ut med honom på promenad, men han har jobbat så hårt i helgen så han har vilodag idag så det blev bara ett kort varv. Den lille herrn har förresten fått ett myggbett tror jag som han kliat sönder så han har ett litet sår på kinden.. ajsing! Det är nu tvättat å bör läka rät skapligt fort! Viggo letar lite efter Isa å undra vart hon var, men nu ligger han i hallen å sover som om inget hade hänt! HELT UTSLAGEN!

Nu blir det mat, dusch sen stan!

Nu är det vår!

Oj oj nu är det vår.. igår var det toppen väder å idag är det minst lika fint! Det krävdes en våruppfräschning i bloggen tyckte jag å hundarna!

Nu ska Isa å jag gå en låååångpromenad innan hon ska få åka hem å vila innan Linn hämtar henne! Tjing Tjing!


Tvåhundsfamilj!

Jajamensan i helgen har Isa bott hos oss, till Viggos stora lycka! Isa började ju löpa i fredags oj oj tänkte vi hur ska detta gå, men vi testade å det har gått fin fint!  De respekterar varandra super, vad jag då menar är att Viggo låter Isa vara på vår och hennes uppmaning =) Det har funkat toppen bra, en hund är kul men två hundar är ännu roligare å en sport! Varje promenad är en utmaning, särskilt nu när Danne jobbat sedan igår morse! Men de går så fint brevid varandra, visst de försöker busa till det emellanåt men ett bestämt nej från mej hjälper gott, å de lägger av! SKÖNT!

Isa har dessutom fått sej ett bad med, lite blodig päls å leriga tassar kvalificerade henne, nu ligger hin i sovrummet på sin bädd å sover i Dannes tröja för att pälsen ska bli fin när den torkar, å Viggo ligger här vid mina fötter å tar igen sej! De kan ligga å koppla av ifrån varandra å med varandra se bilder =)

Nybadad Isa
Fina tjejen torkar i Dannes tröja efter badet =) Luktar sååå gott!
parpromenad!
Det går utmärkt att gå promenad, lekpolaren Isa är nu promenadsällskap å det finner sej de båda i!
k?rlek!
Tussisarna, så här har de legat större delen av helgen, tass mot tass eller nos mot nos eller på rad eller så men tätt inpå =)


Idag ska Isa flytta hem till Linn, Pontus och Boo och husera där till torsdag när matte å husse kommer hem! Här kommer hon iaf å saknas.. tomt för oss alla lär det bli!

Blir mer å mer sugen på en brun liten tjej å Viggo visar att han fixar det i detta läge, men klurigare med en yngre då Isa nu är den äldre som inte alla gånger nappar på Viggos lekinviter, hur skulle det gå med en valp som svara på allt hihi.. inte så bra.. en brunis får dröja minst ett år till! Men allt bra sugna är vi båda nu =)

image319
Heffa, mina favvo tjej när hon är ca 5 veckor

image320
Sötnosen Heffa å jag på sensommaren i Karlskrona, tror Heffa är ca 5 veckor på bilden


Äntligen!

Internet har legat nere här sen i fredags eftermiddag, å jag som haft sååå mkt att blogga om =) Massa hundiga saker har ju hänt i helgen! Sökträning å jaktträning åsså är vi ju tvåhundsfamilj nu med!

SÖKTRÄNING
Börjar med sökträningen! Jihooo säger jag bara! Eéa skicka ett mess på fredageftermiddagen å ville träna sök! Vi är inte sena å tacka ja inte, drog även med mej Ivanna å Ollie för ytterliggare ett skogspass =) Eéa som snart är tävlingsklar med sin snygga Pius hade många tips å råd till oss! Verkar dock som om vi inte varit ute å cyklat utan fick en hel del beröm från "hon som kan" hihi! Pius skickades först, i sex skick med figuranter gömda ordentligt, enligt den stilen att figgen flyttar sig 20 m bort efter påviset. Åsså åt båd hållen såklart! Sen var det Viggo bus tur! Han var ju superduktig i fredags så jag hoppades även att han skulle visa sin braighet även i lördags, å självklart lös han som en stjärna på den nivå vi är. Eéa checkade av läget å vi berättade hur vi ville köra.. hmm sa Eéa å föreslog en annan grej, att öka svårighetsgraden. En ökning som VIGGO klarade GALANT! Wiiihhooo!

Jag har ju under hela vår söklivstid tränat på att få raka snabba skick å raka å snabba påvis, något som verkligen gett resultat ser man när vi plocka bort minnesbilden nästan helt å gav honom bara en retning i form av en klapp i vissa fall å en gubben i lådan i vissa. Vi skicka fyra skick två åt varje håll å han fick rullen ute hos figgen som bara har den på marken framför sej, pekar på den om han inte är med på noterna! Allt funka toppen! Han sprang på RAKA skick, med fin fart, tog rullen efter att figgen pekat på den å snabbt in till mej igen. Ganska lustigt att han kommer in med rullen utan ärevarv eller liknande, men jag klagar inte! På påviset körde jag första gången med en klapp, något vi konstaterade inte är nödvändigt, för han flyger fram i skogen!  Super nöjd med dagens fyra skick å en hel slut hund så var det dags för Ollies tur. Även han stråla starkt som en stjärna idag, mycket rakare skick å inga problem med rullen! Vilka hundar! Isa fick nöta bil idag, för att inte riskera några baksteg på grund utav förarbyte, men hon o Danne gick en långrunda på eftermiddagen själva. Vet en tjej som njöt av full uppmärksamhet =) Å en annan som slockna på hallgolvet =) Jobbigt å vara vrålkär!

Isa löper ju som sagt, en liten parantes som funkar superbra, hon är ju inte i höglöpet å Viggo tolererar en tillsägelse från oss och Isa å ger sej direkt! Men det tar på de små hundiga krafterna å hålla koll på sin flickvän!

JAKTTRÄNING
Så igår var det då dags för första jaktträningen med nya gänget! Vi lämnad ett rätt så kallt kalmar med varma kläder på oss å begav oss till ett supervårigt å varmt nybro där jackan åkte av direkt! Möttes upp av tre trevliga hundmänniskor som visade oss vägen till träningsplatsen. Då Urban var sjuk, så skulle Leffe hålla i träningen. I o me att Viggo är ny i gänget så börjades det med att testa av honom lite. Har ju lagt dummiesarna lite på hyllan tills inkallning med och utan sak funkar, men Leffe ville se hur han betedde sej så Viggo fick en enkelmarkering. Han markerar superfint har bra klipp ut å fin fart in å FÖRBI mej... där är vårt problem! Efter lite kurragömma kom han hela vägen in till mej å jag kunde koppla upp Viggo å ta dummiesen. Ja så går det för oss! Har en hel del träning kvar där! Leffe såg trots liksom jag å höll med om mitt beslut att vänta med apporteringen å träna lydnaden på helfart! Sedan körde vi en bakvänd apportering som funka sisådär, viggo hade ju inte träffat dessa människor förut så han var ju såklart tvungen att hälsa först å sen komma! Men efter det kom han fint in så som vi tränat! Våran träning fortsätter på den linjen ett tag till! Sen tränade vi passivitet, en enorm del i jakten! Å han skötte sig fint lite svårt å lägga sej å koppla av med alla nya hundar men efter ett tag så. Vi tittade på när två av de andra träna å lyssnade på tips å råd! Vi avslutade passet med lite lydnad å lite triggande övningar på att ignorera andra hundar. Något Viggo gör riktigt fint! Min kontakt betyder godis vid hundmöte å när de kom nära så riktade han all sin fokus på mej, duktiga älsklingen!

Nästa söndag är det dags igen, tills dess har vi tagit det lite lugnare under helgen med träning så herrn har lite mer energi! Men ska kämpa med byteshandel under veckan!

Underbar sökträning!

Vilken härlig start på helgen! Ut i skogen vid 9 imorse för sökträning! Hundarna var peppade, fikat nerpackat å mattarna på G med glada humör! Ivanna å jag var å reka efter platser igår ute i Norrliden å lotten föll för ett litet område vid badet! Lite halv centralt men det bästa är i Läckeby!

Hursomhelst, tillsammans med Isa så vallade vi av en ruta o spana gömställen sen satte vi igång. Ollie var först ut å vi skicka två skick per gång i två omgångar allihopa med fikapaus såklart! Solen skiner å det blåser nästan inte nåt ut.. ultimata förhållanden! Det kom lite hundar med mattar å hussar å några barnvagnar traskandes men de heja glatt å fortsatte vidare!

Ollie skötte sej super, blindmarkerar inte å har bra fart ut. Han tar ju numera rullen helt på egen hand å håller hela vägen in! Duktig vovve å ihärdigt tränande Matte! Efter Ollie var det Viggos tur. Det var superlänge sen vi träna sök ordentligt men idag så var det dags igen! Supertaggad vovve plockades ut ur bilen å förbereddes.. Jag valde att köra med hela minnesbilder för att fortsätta nöta in raka skick med massa fart! Idag skulle han dagen till ära även få rullen hos figuranten, en chansning jag valde att ta! Å det lyckades! Alla gånger han tog rullen å vände upp in mot mej som ropa lite på honom som stöd.. åsså fram till mej med rullen, släppte den visserligen en bit ifrån mej, men vinst för oss är att han kom in med den.. utan å fjanta runt! ALLA GÅNGER! GLAD! Till påvisen körde jag ett agerande i form av en klapp å massa belöning på plats sedan! Sista skicket testade jag utan minnesbild endast med ett agerande i form av en handklapp å även i detta skick sprang han rakt ut å med fin fart. Figgen var placerad på samma ställe som skicket innan vilket jag tror hjälpte honom! Riktigt nöjd med alla delarna av söket idag! Superkul! Motiverad matte, härligt träningsgäng ger glada å lydiga duktiga hundar, kan vi bara konstatera efter idag!

Isa som var sist ut i båda omgångarna,  gjorde enorma framsteg även hon idag.. första skicken fick hon hjälp med rullen men sista skicket för dagen så tog hon rullen själv utan problem.. Vilka vovvar å vilken start på helgen!

Mysigt med fika i pausen med, med en sol som stråla härligt på oss! Nu väntar dubbelhundshelg å sen sätter vi fart med lydnaden å söket igen nästa vecka! Great! I helgen ska det förresten spåras å jakttränas! Wihooo!


Foton från idag;

image306image309image310image311image312
image305
Vi testade även å ställa upp Isa med blandat resultat! Kom iaf fram till att mer träning krävs av både ställare å hund =) För att snyggingen ska stå vackert! hihi!

image314

image315

Snart kommer Isa å matte Hanna! Nu Lite diskning!

Superdupermega GLAD (kursprat)

Älskade duktiga hund! Idag har poletten trillat lååååångt ner gällande apportbocken och apporteringen! JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!! Underbara instruktörer, de kan o vet hur de ska tas dom små liven! Hihi! Idag har vi tränat fotgående å då under kommendering, läggande under gång, inkallning, platsliggning åsså det nya momentet  APPORTERING med apportbock! Shit tänkte jag inför dagens träning hur ska detta gå! Men åååå så bra det har gått! Svävar som på moln! Men för att ta träningen i kronologisk ordning så börjar jag med de andra momenten!

Fotgåendet under kommendering går bättre å bättre, vi har mer fart, matte har huvudet högt å svängarna funkara bara bättre å bättre. Idag introducerades vi i konstens alla knep gällande vänstersvängar! Inga krockar här inte! Det gick riktigt bra faktiskt, lite svårt har vi med å vända vänster om halt. Viggo har inte hel koll på sin kropp vilket innebär att det blir lite trångt i svängen å sättandet blir lite snett,.. men övning ger färdighet! Kommenderingen gick som sagt toppen förövrigt! Vi avsluta fotgåendet med en platsliggning. Valde att enbart hålla koppellängd då Viggo är lite orolig om tiden blir för lång. Mycket riktigt så reste han sej lite precis innan vi avsluta platsen, men jag gick lugnt tillbaka å la honom igen å sen funka det bra igen! Vi inledde träningen med lite sitt, ligg, sitt. ligg övningar å det gav resultat han var mycket lättare att lägga idag än förra gången!

Efter det spred vi ut oss och körde läggande under gång, å inkallning enskilt, men Anna gick runt bland oss och hjälpte till och uppmuntra o kom med goda råd å tips! Guld värt! Läggandet under gång gick också riktigt bra idag, även här verkar poletten åtminstone vara påväg neråt =) Han lägger sig mycket snabbare nu å viftar inte med rumpan i vädret längre å ligger fint kvar när jag tar några steg ifrån! Toppen.. bara å kämpa vidare!
Inkallningen funka me bra men inte nån toppenmarkering där, han bestämde sej för å sätta igång Nappe i lek istället för å komma till mej en gång, men duktiga nappe satt så fint å bara titta på sin matte medan viggo sprang runt å ville leka.. tillslut gav han upp å uppsökte nappes matte som snällt fånga in mitt lilla odjur, med replikerna; Tack snälla! Shit han satt kvar! Bra störning! Bra å kunna vara till nytta tyckte Viggo o jag å fortsatte med inkallningar =) Att kalla in på kommendering är också bra träning vi ska träna mer på! ÅÅÅ åå nu är vi på gång! Så kul!

Åsså till apporteringen då! Med skräckblandad förtjusning var det dags å ta tag i detta moment! Min apportbock är superliten så jag å en tjej bytte så nu har vi variant GIGANTISK men ack så bra! Jag kasta bara apportbocken nån meter framför oss å ibörjan fick han spirnga på den direkt, så fort han greppa den så vände jag mej om å locka lite på honom.. å hux flux så var han vid mej å berömmet kunde ta fart! Klappa om honom å lät honom ha den å gick omkring lite, släppte han den så puffa jag till den lite å han fick plocka upp den igen.. å så höll vi på ett tag. Tills Anna tyckte vi skulle öka svårighetsgraden. Detta genom att han endast fick springa ut på mitt kommando och att han skulle gå breve mej med den å ev. få honom å sätta sej. Stadgan är det inget fel på han vänta lugnt tills mitt kommando kom åss for han ut.. sen körde vi samma som innan.. å närhan var vid mej så kommendera jag sitt första två gångerna funka det itne.. men sen så till min stora lycka så SATTE HAN SEJ MED APPORTBOCKEN i MUNNEN! Därmed min muntra superglada trallighet idag! Å detta funka om o om igen! GLAD GLAD GLAD!

Vi avsluta träningen med ytterliggare lite kommendering i fotgåendet å en platsliggning med ordentligt med störning åsså tandvisning!

Toppen Kanon Dag!

Vilse i Norrliden!

Idag skulle Ivanna å jag leta lite bra träningsplatser centralt i Kalmar så bilarna styrdes mot Norrliden å norrlidsbadet. Grabbarna bus skötte sig toppen, lunkade fint brevid varandra. De var i koppel idag eftersom Viggo å jag har träning om en timma så ville jag inte trötta ut honom. Vi hitta en plats men kunde inte låta bli å kolla ett annat ställe.. å så klart så gick vi vilse.. Men efter lite kvinnlig intuition så hitta vi till bilarna som snällt stod å väntade! Tack o lov!

Men hujedamej vilket förskräckligt väder det är.. superblåsigt å dimmigt å kallt! Gick rejäla vågor på havet! Lite ruggigt, men bara å klä sej därefter för om mindre än en timma väntar träning på bruksan!

Hörs sen när vi kommit hem!

Te och scones å kvällsträning!

Idag har Viggo spårat med husse, vilket gick över all förväntan å riktigt bra i blåsten! Husse såg väldigt nöjd ut när han kom hem! De har trappat upp svårighetsgraden å Viggo pallar trycket! Toppen! Mer än så vet jag inte då jag inte var med. Sen har Danne å jag varit duktiga å storstädat bilen, in- och utvändigt! KANON! Blev superfin vår lille bil! Buren är även urtagen för att göra plats åt Isa.. Ser riktigt fint ut utan bur.. hmm.. undra om den ska ut på blocket mån tro.. det återstår att se hur Viggo sköter sig i bagaget LÖS!

Nu ikväll har Hanna, Markus å Isa varit här så Isa kunde vänja sej lite vid oss å lägenheten å en sjövild Viggo. Anar att Isa ska komma till löp närsomhelst, för Viggo kan bara inte låta bli henne, men Isa säger åt honom så det här ska nog gå alldeles utmärkt i värsta fall får vi ha dem delade i helgen, för vi ska ju vara tvåhundsföräldrar, ska bli såååå KUL! Längtar! Tik på lån liksom =) Hursomhelst här bakades det scones å dracks te å spanade på en superduktigt goldenflicka å hennes ägare när de kör ett lydnad klass III program.. coolt tyckte vi å blev superpeppade å träna. Så halv nio packade vi in oss i bilen å for iväg till bruksan för å träna lite.

Vi började med kontakt å fotgående, lite hopp åsså lite mer fotgående. Det funka great med fotgåendet idag, Viggo var superalert å taggad å låg fint i höjd med mej. Hoppen gick även de bra bortsett från den gången han tyckte Isa var mer spännande å värd en påhälsning än matte.. grr trotstroll..
Sen körde vi lite kvarstannande, för att sedan bli kommenderade av Danne. Så himla bra å träna på kommendering. Det är nyttigt! Danne kommendera mej å hanna å vovvarna hade inte mkt val än att traska efter! Tyckte det funka bra, småspringer i högersvängarna å saktar in lite inför halterna så Viggo hänger med å sätter sig fint intill mej.

Efter det körde vi lite blandade övningar, plats under gång bland annat. Det funka med idag.. det tar sej liksom.. går inte bakåt utan snarare babysteps framåt. Framåt är bra! Sen körde jag lite dold platsliggning bara för å testa å han låg fint å titta åt mitt håll! Najs det bådar ju gott. Han hade visserligen husse som stöd en bit ifrån men synligt, men ialla fall..  Husse som förövrigt bidde lite träningssugen idag å träna lite fot, kul å se en engagerad husse tycker både jag å Viggo =)

Kändes lite komiskt å träna så sent men, tror verkligen tidpunkten passa Viggo, måste komma ihåg å variera träningstiderna!


image304
Två sötisar i fina bilen UTAN buren =)

Fårhage - får = träningsplats!

Plugg, plugg, plugg har pågått här hemma under eftermiddag till Viggos stora glädje men även förtret. Det händer ju inget juh! Tycker en less hund, men somnar rätt snart efter att ha försökt få uppmärksamhet! Men så plötsligt så tog vi paus för dagen å datorn lämnades i köket. För ett miljöbyte! Äntligen skulle hunden få komma ut å busa!

Koppel på, å skor å tassar styrdes mot skälby, väl där svängde vi av mot bruksan å gick ett varv i den lilla lilla skogen åsså in i den underbart tomma fårhagen. Väl inne i fårhagen fick Viggo ströva omkring å rejsa fritt.. Najs tyckte herrn men hade inga direkta planer på att matte faktiskt hade lite å säga till om =)

Jag hade nämligen tänkt å träna lite inkallning som vanligt då det för tillfället känns som en liten svårighet med Herr Trotsig. Han for omkring ömsom lyssnandes å ömsom som en skållad råtta med tillhörande pinne.. Inte glad matte ignorerade den lilla hunden när han inte lyssna på mej å till slut så ger han upp å kommer som om inget hade hänt.. Nåja han kommer ju iaf.. man får se de små framstegen ingen ide å bråka då blirhan bara mer trotsig. Men så plötsligt så chocka han mej.. han kom in släppte pinnen en bit ifrån åsså gick vi framåt, men rätt va det var så vände han upp å kuta tillbaka till den älskade pinn*PIIIIP* å fångar den igen.. Jag nästan koka av ilska då, men sa inget.. Å kors i taket.. han skulle ju BARA hämta den å visa mej, å så släppte han den vid mina fötter! Chockad matte, fann sej fort å berömde för fulla muggar å nävar med godis =) Det går framåt å bakåt åsså framåt, men det ä visst det ljuva med unghundar!

Vi tralla omkring där ett tag å jag lärde mej att om jag ser tre meter längre än viggo hela tiden å ligger ett par sekunder före honom i tankeverksamheten så kan jag undvika pinnsituationer! Måste öva på min snabbhet med andra ord å mitt hundtänkande!

Tiden i hagen avslutades med en fotosession =)
image298
image299
image300
image301
image302
image303
oopps rumpan pekar ut.. måste bättras!

Nu ska vi springa iväg å möta Hanna å Isa så Viggo o hon kan busa av sej innan helgen! Då vi ska vara tvåhundsägare =) Jippi! Vi ska vara hundvakt åt kalaspinglan Isa! Ska bli superkul!

Ett riktigt blåsväder

huuh kom precis in efter en tur till skälby, vad fort det blir mörkt när det börjar mörkna.. Vi som hade tänkt å träna lite. Det hanns inte riktigt med nån direkt träning men lite löstspingande å inkallning hann vi med. Men huuu vad det är blåsigt ute, mätarn visar 4,5 plusgrader men det är rejält mkt kallare i blåsten! IIiii värker i mina fingrar!

Lite hann vi med å träna, viggo var superalert i fotgåendet, nu verkar han tycka att det är så himla mkt roligare å då blir han automatisk superalert å därmed ökar uppmärksamheten å farten. Toppen! Sen körde vi några inkallningar från kvarstannande å några från hopp o lek så att säga. Alla satt inte en enda trotsade han på. Det finns hopp om livet. Hux flux blev det så mörkt så vi vände hemåt igen å nu inne.. med kalla tassar å händer!

Nu ska vi krypa ner framför TV:n! Ha en trevlig kväll!

Skickar med en bild på fotomodellen som här visar sitt kännetecken den svarta fläcken under tungan!

image297

Hundig helg i Norrköping!

Lördagen i Norrköping innebar full aktivitet hela dagen lång! Dagen inleddes med lite shopping, bland annat present till Dannes mamma. Sedan bar det iväg på lägenhetsvisning, supertrevligt par som bodde där nu å vi gillade den så vi får se hur detta slutar! Efter visningen var det bara hem till mor o far å byta kläder för att möta upp med Johanna, Ninna och hundarna ute i Sörsjön, ett supermysigt friluftsområde ett par mil utanför Norrköping. Där fick hundarna rasa av sej i skogen. Det syns att Viggo inte riktigt är en i flocken utan det måste uppdateras emellanåt av de andra hundarna så Viggo är Viggo å ingen annan! Men de reder ut allt sånt själva utan bråk! Det syns att Viggo blivit mer spänstig och snabb när man ser honom rasa runt i skog och mark med andra hundar. Han är inte längre enbart längst bak som när han var mindre =)
 
Kameran och kameramannen Danne var såklart med:

image292
Undra vad Ninna har för gott att erbjuda, Viggo Kevin å Hugo längs ut i bild tycks ana smaskigheter

image293
Tre stora herrar springer i förväg!

image294
Fem små pojkar på upptäcktsfärd, eller snarara vattensökande =)

image295
jaha vart tog Kevin vägen nu då? Hundarna spanar efter honom...

image296
Promenaden avslutades med et gruppfoto på alla vovvarna, fyra krulliga å en rakhårig Viggo =)
(fr. v. Totte (toypudel), Kevin (Barbet), Viggo (Labrador såklart!), Hugo (Irish Soft Coated Wheaten Terrier) och Trox (Toy/dvärgpudel)Efter promenaden hastade vi hem till mina föräldrar för att snida om till lite finare klädsel å lämna Viggo hos hans älskade extrafamilj Morrmor och Morrfar å mina bröder. Detta för att vi matte och husse skulle på middag hos goda vänner =) Vi mötte upp våra vänner å for till affären för att inhandla maten som skulle lagas =) Dagen till ära blev det tre rätters! Mycket mumsigt och Trevligt detta får vi helt kart göra om snart igen! Välkomna hit ner! O får ju inte glömma jag o Sara slog grabbarna i TP wiiiiee!

Under lördagens bravader i Sörsjön bestämdes det att även söndagsmorgonen skulle gå i hundens tecken, denna gång i form av lite träning på Norrköpings Brukshundsklubb. VAd vi inte bestämde var att de skulle vara fint väder. I samma stund som jag satte mej i bilen för att åka började det regna, alltefter vi träna så tilltog regnet å när det började hagla en timma senare kände vi oss nöjda för dagen å rusade till bilarna som 8:a våta katter( både mskr och hundar)

Träningen gick superkanon! Vi började med att låta dem busa av sej lite, så de skulle bli mindre påiga sen. En taktik som verkligen funka! Trots att alla fem vovvar hittills främst varit lekkamrater så funkade det otroligt bra på lydnadaplanen. Inte nåt bus alls trots att de alla fem (fyra) var lösa. Vi började sedan lite enskilt innan vi körde tillsammans.

Jag å Viggo började som vanligt med kontakt och fotgående, korta sträckor å många halter. Det gick bra å Viggo var alert å inte något värst distraherad av de andra hundarna som gjorde diverse övningar. Sedan testade vi lite hopp, något som Viggo verkligen fattat, därför är det kul å inleda med för att öka hans motivation och självförtroende.

Efter det fortsatte vi med fotgåendet där fokus ligger på att öka farten. I högersvängarna har vi instruerats i att småspringa lite för att öka farten hos våra hundar, då det ökar jaktinstinkten att hinna ikapp å ligga lite före. Detta funkar på Viggo, et går bättre å bättre varje gång i början ser han ltie fundersam ut å undrar vad jag pysslar med, men efter ett tag är han med å travar med. Nöjd med de sista högersvängarna gick jag vidare till att träna läggande under gång. Enligt den nivå vi är på. Jag kommenderar fot å när jag har hans fulla kontakt så kommenderar jag ligg och sätter mej ner på huk, när han ligger kliver jag runt å ställer mej på lagom avstånd, för att sedan gå tillbaka, sätta mej på huk och belöna där. Sen sätter jag honom upp å börjar om. Poletten är på väg ner, men det finns å jobba på. Ska träna lite lägganden för sig hemma å så för att få mer fart i dem.

Efter detta så körde vi lite samträning, med hundstörning. Vi körde inkallande framför och genom grupp, möten, sättande under möten, platsliggning och sittande kvarstannande. Är mycket nöjd med Viggos uppträdande i alla dessa övningar. Han brydde sig inte märkvärt om de andra hundarna, å störningen var tätt inpå utgjord av hans lekkamrater. Vi körde tajta möten å gick runt de andra hundarna å förarna å viggo höll hela tiden min kontakt fint! STOLT MATTE!

Det man ser emellanåt är att han för att undvika att frestas springer lite på tvären förbi de andra å vill inte gärna titta på dem. Han ser aningens osäker ut men verkar inte rädd då han utstrålar glädjde i sina rörelser. Tror det mest handlar om att han inte vill frestas att busa! Alla knep är tillåtna =)

Söndagen ägnades förövrigt åt lite rensning i källaren å kalas hos familjen Olssons! Mums! Sen bar det av hemåt, en lång å seg resa! Men nu är vi hemma å under dagen har det pluggats å snart ska här promeneras! Träningen får vänta, idag är det vila å rekreation för hund å matte!


Pyjamasparty å viltspår!

Igår var det ju även pyjamasparty inplanerat, då viggo och jag som tidigare nämnt hade kurs på kvällen bidde vi lite sena. Kan lova att vi var efterlängtade när vi dök upp.. hihi vi hade ju tzatsikin till pirogerna så de kunde ju inte äta utan oss.. tur det!

Danne som skulle kommit hem till åtta blev väldans sen lät han meddela så Viggo piffades till med sin mussescarves å fick följa med matte på tjejkväll. Väl där kastade vi i oss mat som 7 hungriga vargar... å vinet korkades upp.. vad som hände sen, stannar inom annikas väggar eller hur flickor =)

Men Viggo skötte sej toppen bra, gosa å busa lite med alla å somna sen mitt emellan alla tjejer, helnöjd! Vid 1.30 kom husse äntligen hem, å han hämta vår lilla hund å traska lumpet hem själv, aningens besviken över att jag, matte skulle dela säng med Annika =)

Natten var lugn kan jag lova, bara Stella som nynna för oss å jag som prata i sömnen, men det är så det ska vara! Efter en mumsig frukost begav jag mig de få hundra meterna hem för å hänga på mina grabbar till skogen som redan hunnit dit å vända å lagt ett efterlängat viltspår.

Spåret då, rätt långt utan några direkta vinklar, bara svängar i terrängen liksom. Rätt snålt med blod för viggo är betydligt mer noggrann med mindre blod åsså såklart klöven i slutet!
Jag hade som uppgift att plocka snitslar å fota, ingen lätt match i kuperad terräng med en underbar sol i ögonen å en kamera i ena handen å snitslar runt halsen, men några kort blev det å snitslarna hanns med.  Dock är korten på min lille data så de kommer in senare!

Viggo iaf spårade riktigt fint idag, aningens hög fart emellanåt men lät sej bromsas av linföraren Danne =) Han svävade inte ut för mycket å det märktes att han fick anstränga sej när han for iväg för kom han lite fel så fick han kämpa ytterliggare för att hitta tillbaka. Han jobbar väldigt självständigt utan att vare sej be om hjälp eller se ut å behöva det. Än så länge så här långt i träningen så har han fixat det mesta själv. Nu är det bara å tuta å köra, å försöka spåra mera!

Nu är vi iaf uppe i Norrköping, Viggo trivs men det tar på krafterna å busa med mattes lillebror som stolt visar upp honom å tar med honom på en massa promenader =)
Imorn väntar en lägenhetsvisning, egen tid med morrfar å morrmor åsså massa hundbus med polarna; Hugo, Trox, Kevin å Totte med mattar såklart!

Ses å hörs!

Framme i Norrköping, resumé av kursstarten!

Japp då var vi framme i Norrköping.

Igår var det ju som jag skrev kurstart på apell/lydnad 1 kursen... å det känns riktigt bra. Vi har en del å jobba på men det är ju därför vi är där. Igår inleddes träningen med gemensam kommendering i fotgåendet. Vi skulle jobba på att hålla huvudet högt men att hela tiden prata och uppmuntra hunden att tycka att det är roligt! Tyckte fotgåendet funka riktigt bra. Vi inriktade oss på tempoväxlingar i högersvängar för att få med hunden så den inte halkar efter, en taktik som verkligen funkar på Viggo. Sedan körde vi även ett flertal halter. Det var mycket nyttigt att bli kommenderad för min del kände jag. Jag har ju hörsel som en kratta men kämpade å hörde de flesta kommenderingarna =)

Efter fotgåendet tog vi en mikropaus å lekte med hundarna för att sedan varva ner dem å köra en platsliggning. Tog det säkra före det osäkra och valde att hålla avståndet på koppelavstånd. Viggo trilskades lite i själva läggandet, men väl nere så låg han lungt å fint med uppmärksamheten riktad på mej! Nöjd! Vi körde även en platsliggning på slutet av passet med, denna gång tedde sig Viggo mer orolig, skruvade på sej å reste sej upp en gång. Jag tog honom bara tillbaka till sin plats å började om och gav honom mer stöd under tiden, vilket gav resultat denna omgång låg han lugnare.

Vi körde även en kort inkallning, även den under kommendering. Detta funka kanoners, över förväntan. Viggo kom in fint på min vänstersida utan att jag styrde in honom med handen. Toppen, det trodde jag inte! Kul! Krävs självklart mer träning men kul å se framsteg!

Efter pausen körde vi en tandvisning. Viggo folkkär som han är ville gärna hälsa på Lollan (dagens inspektör =) ) men han fick ingen utdelning för det å till slut så insåg han att matte skulle hälsa först å han sen. Lyckan var total när han äntligen fick kontakt å tandvisningen kunde ske utan problem!

Vi började även träna på läggande under gång, direkt in i hetluften, ingen vila här inte! Viggo tenderar att ha hög rumpa när man med styr ner honom med godis, den vill liksom inte landa. Men efter några envisa försök så damp även den ner av bara farten. Vi gick sakta fot framåt å sedan kommenderade jag ligg å böjde mig ner med honom, nrä han låg klev jag runt så att jag stod strax framför honom, gick tillbaka satte mej på huk å berömde! Åsså upprepade vi detta ett antal gånger. Skönt å få hjälp från början med momenten så man inte gör fel liksom!

Till nästa gång ska det som alltid tränas på inkallning, fotgående och självklart det nya läggandet under gång. Nästa gång ska vi även introduceras i apporten i både lydnaden å apellen. Gillar dubbelupplägget!!

Nu natti natti! Sov gott!


Kunglig promenad i vårvädret!

Viggo och jag tröttna på å slappa inne å bestämde oss för att åka en sväng in till stan. Väl inne på stan snurra vi runt efter parkering å tröttna så vi parkera vid turistbyrån o tog en härlig promenad runt slottet, i parken å inne på slottet! Helt underbart.. Miljön här nere kommer jag å sakna, den underbara närheten till havet, fina parker mm..  Se för er själva, tror även havstrollet Viggo kommer å sakna havet å kalmarmiljön!

Snart väntar kurs å sen pyjamasparty, som viggo även kommer att närvara på, då husse blir supersen inatt!
Min stiliga pojke!

snygging p? muren

poserar p? slottsbron

st?endeposerar med slottet i bakgrunden

balanserar

image291

Kursstart!

Idag är det första kurstillfällen med apell/lydnad 1 på bruksan! Nu ska det bli fart på oss igen. Här ska det gås kurs å tränas i all oänderlighet. Ser fram emot det till max! Hinner nog inte blogga om kursen ikväll för efter kursen ska jag iväg på party, Pyjamasparty inklusive alkoholhaltiga drycker. Men lugn jag sa ta det lugnt! På fredag ska audin rattas upp till Norrköping, LÄNGTAR! Ska bli såå kul, planer för helgen såhär långt är visning/visningar på fredag em, hundutflykt med Ninna och Johanna med hundar på lördag dag, å parmiddag hos Wering och Sara på lördag kväll. Söndag fyller Dannes mamma år så då blir det middag hos familjen Olsson. Söndag kväll blir det avfärd mot Kalmar igen åsså var vardagen tillbaka i ett svep!

Ska försöka hinna blogga under helgen å uppdatera med en massa bilder från lägenheter, hundbus å middagar!

h?ng svans
Lite dålig skärpa på korten, hade fel inställningar men man ser hur Viggos kropp utvecklats iaf

profil
Viggo bus huvud i profil, det artar sej, börjar breddas

r?cker ut tungan
Tråkiga matte, fick tungan när hon fota!

Inkallningsträning

Idag svängde Hanna å Isa förbi å hämtade upp mej å Viggo för att styra Jettan mot värsnäs för lite träning. Vi började med lite enskilda lydnadsträning. Jag å Viggo körde fotgående med korta sträckor och snabba halter å starter. I början fick jag kämpa rejält för Viggos uppmärksamhet för han ägnade sej mkt hellre åt att spana efter Isa. Efter ett tag var han alert å med mej. Jag tror jag börjar lära mej hur jag ska göra fotgåendet mkt roligar å därmed få upp farten. Jag varierar farten korta korta sträckor med många halter å vändningar å MASSA BERÖM! Det ökar viggos uppmärksamhet o därmed även farten. Sedan pausade vi lite å vattnade hundarna lite, för även om inte solen sken på oss så är det varmt ute särskilt för hundarna.

Efter vattenpausen så gick jag å viggo upp en bit i skogen för att träna lite inkallning med och utan pipa! Först körde jag lite bakvänd apportering men viggo kändes inte laddad inför det så det blev bara ett fåtal, sen fick han gå fot en bit in i skogen medan jag svinga dummien på min andra sida. En bit in kopplade loss honom å gav honom några stanna kvar kommandon å kallade in utifrån dem. Efter ett par sådana fick han rejsa lite lös i skogsbrynet medan jag i tid och o tid vissla eller kalla in med ett Hit å sprang åt ett annat håll.. kom han inte direkt fick han en påminnelse samtidigt som jag gömde mej.

Detta funka riktigt bra, han hade fin fart in å lystrade bra på både min röst å visselpipan. Nöjd! Så vi gick tillbaka till fältet där Isa och Hanna träna lite linjetag. De såg ut som om det funka riktigt bra för dem! Toppen!
Vi körde även några inkallningar med varandra och hund som störning. Jag började lite väl hårt med att viggo skulle springa förbi Isa å Hanna för att komma till mej men viggo fann Isa roligare än mej så han busa runt henne lite. Trappade ner svårigheten en hel del å testade istället å sätta honom breve Isa å kalla ifrån henne detta lyckades.. allt eftersom så trappade jag upp svårighetsnivån å gjorde några inkallningar som gick förbi hanna och Isa.

Nöjd med dagens träning, fick vovvarna rejsa runt å busa lite. Så kul å se dem de gör sej så bra ihop! Sötisarna! Tog lite foton men jag glömde ställa om blixten så de ser lite skumma ut. Efter en hel del bus å vadande i ett litet dike så var det dags att åka hem igen. Jag passade på att fota Viggo lite, även de blev lite suddiga men de duger man ser hur han utvecklats i kroppen. På  vägen hem så åkte båda snyggingarna i baksätet på jettan å jag som trodde att viggo skulle busa fick fel, tack o lov. Han la sig fint brevid Isa efter att ha nosat runt lite. Inget bus alltså! Toppen great!

image278
Med stil å fart Isa och Viggo såklart!

image279
Perfekt miljö för dessa två vovvars färger under fotografering =)

image280
Ofint å räcka ut tungan under fotografering, men rätt charmigt!

Fler bilder än så blir det inte idag, för nu funkar det inte å ladda upp bilder längre! Natti natti!

Träning i värsnäs!

Idag har solen som igår lyst med full kraft! Underbart! Isa och jag har dock pluggat större delen av dagen. Men en liten sväng till värsnäs hann jag å viggo med. Skulle bara friska upp minnet lite å kolla vad som fastnat å inte fastnat efter helgen!

Vi hittade ett stort fint fält å träna på strax innan man kommer till golfbanan. Där backade jag ner bilen mot öppningen på fältet å testade viggo lite med att han skulle stanna i bilen med öppen lucka. Känner att det varit lite si å så med den saken på sistone. Han har fuskat lite,men då åker han snabbt in igen så den vägen kommer han allt annat än snabbt ut!

Hursomhelst väl ute ut bilen, började vi med lite fotgående med snabba halter och vändningar. Viggo hängde på bra, han hamnar lite bakom i svängarna men på Lenes inrådan så lutade jag mej lite framåt för att öka farten, en strategi som funkar till viss del. Korta stunder går det men sen hamnar han bakom igen. Det handlar om att öka motivationen, vilket jag hoppas få hjälp med under träningarna på bruksan.

Sedan började vi träna några inkallningar med visselpipa från stanna kvar kommando och ifrån hopp å lek. Pipan funkar bättre å bättre hela tiden, får inte glömma hit kommando med rösten bara. Enda gången jag fick dubbelvissla idag var då han pausade å kissa. annars lyckades jag avbryta kaninpluttnosningar å annat skoj.

Efter denna uppvärmning så plockade jag fram en dummie å började köra lite bakvänd apportering. Denna övning verkar ge resultat ena gången å andra gången undrar man om jag luktar illa för viggo gör allt för å komma iväg med dummien =) Men emellanåt så greppar han dummien fint å stannar invid mej utan att jag får "mordhålla" å tatag i kopplet utan han stannar frivilligt å det är precis det jag vill uppnå med denna övning.

Det känns att unge herr Viggo trotsar mer å mer, det har faktiskt funnits en tid då han fint apportera allt till mig och Danne. Småsaker märks det i som att han heöt plötsligt inte kan sitta kvar på kommando, något som aldrig tidigare varit något probem. Men det är bara å backa några steg å nöta grunderna! På torsdag börjar lydnad ettan så då kan vi iallafall få hjälp å tips! det ser vi fram emot!


äntligen mer bilder från helgens äventyr

image271image272image273image274image275image276image277

Dag 2, weekendkurs i apportering och jaktlydnad: Eftermiddagen

Till lunch fick vi ljuvlig stek med potatis å smaskig sås, till det serverades även gele, saltgurka och syltade kantareller... Helt underbart gott. Riktig mat i två dagar i rad. Å med efterrätt idag bjöds det på kladdkaka å vaniljsås en ny men god mix. TACK SNÄLLA MONIKA för UNDERBAR MAT!

Mätta i magarna å efter en massa bus å mys med Heffa så var det dags att bege sig till träningsplatsen igen. Nu skulle vovvarna å jag som matte få testa på vilt, dagen till ära en gräsand.

Lene såg på hundarna att de var trötta så det bestämdes att vi endast skulle köra enkla roliga saker under eftermiddagspasset. Nämligen enkelmarkeringar. Först gjorde vi därför en varsin enkelmarkering med dummie. Viggo som gick i lina skötte sig utmärkt. Bra fart ut, direkt på, plockar upp fint å kors i taket. HAn vände upp direkt emot mej såjag vissla hit-signalen å han sprang fritt å enkelt direkt in i min famn. Duktiga duktiga pojke min! Träning ger färdighet. Så himla kul! Det avslutade vår dag i aktivt träningsmässigt för oss. Det är det jag vill att han har i bakhuvudet nästa gång vi ska träna.

Sen fick alla hundarna nosa in sig på viltet å greppa det. Viggo greppade det utan tvekan. Toppen! Skönt! För att inte riskera att misslyckas så bestämde jag å Lene att Viggos vilt premiär i apportform skulle få vänta. Detta till Viggos stora förtret. Han vainte överlycklig över beslutet. Men även de mer rutinerade vovvarna körde små viggorundor med den härliga anden i munnen så det var ett klokt beslut att vänta kände jag.

Dagen avslutades med lite återsamling tillsammans med tikarna och gruppfotografering. Det har varit en underbart kul helg. Vi längtar nu supermycket till jakt internatet 21-22 april! Nu väntar lite vila ett par dagar sen ska vi sätta fart med att träna. I första han bakåtvänd apportering men även vanlig apportering i lina.

Kommer att ladda upp bilder så snart blogg.se bestämmer sig för att funka ordentligt! Håll utkit!

mera bilder från helgen!

image269


kontakt

Dumma blogg.se det går inte å ladda upp bilder ordentligt så jag ger upp för nu, å försöker mer senare!

Ett urplock av helgens alla bilder!

image264image265image263image261image266

Dag 2, weekendkurs i apportering och jaktlydnad: Förmiddagen!

Kan klart erkänna att huvudena var tunga hos både hund å människor i detta hushåll igår, å imorse när klockan ringde, kändes det i kroppen. Jag hade träningsvärk! Komiskt! Viggo drog ändå inte alls mycket igår.. men men.. På med mjukisdressen å ut på kisserundan. Efter några bebiskissningar så lyfte stora pojken på benet.
In igen, packa väskan, äta frukost åsså iväg igen, mot Karlskrona, Säby.

Väl på plats kunde vi konstatera att det var sämre väder, fler trötta huvuden å kroppar, lite mer lera men EN MASSA GLADA MINER Å BRA HUMÖR!! Som upplagt för ytterliggare en underbar träningsdag! Lene konstaterade genom att titta på hundarna att de var trötta å att dagens pass skulle anpassas därefter.

Vi inledde dagens pass som igår med jaktlydnad. Vi gick i ring, med tempoväxlingar, gick sicksack med och utan koppel. Lene noterade en klar förbättring från gårdagens morgonstund, mycket bättre kontakt bland alla konstaterade hon. Efter denna uppvärmning av hund och förare delade vi in oss i två grupper. Den ena gruppen körde en dirigeringsövning å vår grupp tränade stadga. Vi stod i en fyrkant å kastade två dummies emellan oss, medan hundarna satt fot vid sidan av föraren. Detta fixade vovvarna perfekt. Jag är mer än nöjd med Viggo, han stimmar inte upp sej, utan behåller sitt lugn å sitter fint vid min vänstra sida.

Sedan blev det paus, för att rensa huvuden å sedan ta tag i en dirigeringsövning. Denna övning gick till så att vi en och en jobbade tillsammans med Lene. Jag satte viggo med ett sitt, stanna kvar kommando, tog med mej en dummie och gick ca 20 m rakt ut, visade Viggo tydligt vart jag jag la den. Gick sedan tillbaka till Viggo och skickade honom med ett ut kommande kombinerat med en tydlig handvisning (eller vad det kallas), när Viggo närmade sig dummien så visslade jag korta korta intensiva visslingar hela tiden till han greppade dummien. Då visslade jag hit-signal, med hjälp av Danne som styrman vid linan så kom Viggo fint in till mej efter att jag gjort mej så rolig jag bara kunde! Duktig pojke. Han hajade alla steg utom just den lilla biten att han ska komma till mej med dummien =) Men det kommer. HA BARA IS I MAGEN, som Lene säger! Jag såg under dagen när vi upprepade denna övning stora framsteg från Viggos håll, vissa av gångerna kom han superfint in till mej. Träna Träna Träna!

Efter nästa paus visade Lene oss hur man kan lära in och träna på häger och vänster dirigeringar. Detta gjorde vi på detta sätt. Jag satte Viggo på ett stanna kvar kommando och ställde mej knappt två meter framför honom, medan Lene la ut en dummie på höger resp. vänster sida som viggo noggrant följde med blicken. Därefter instruerade Lene mej att böja på benen och gunga, placera händerna i vad man kan kalla "Luciaposition" å sedan skicka Viggo mot den han tittar på med handvisning åt det hållet å Höger/vänster. En tanke som slagit mig under kvällen är att det är ju mitt höger och därmed viggos vänster å tvärtom... Hmmm?? Men som Lene sa de går på din handvisning inte höger eller vänster vi kunde lika gärna säga korv å leverpastej =)

Efter dessa övningar, fick vi träna på egen hand på de övningar som vi kände för å som hunden orkade med. Danne å jag körde lite bakåtvänd apportering med vårt lilla bustroll å det funka faktiskt riktigt kanon. Sedan testa vi en rakt fram dirigering å även den lyckades så då tog vi lunch, för att sluta på topp.


Dag 1, weekendkurs med apportering och jaktlydnad; Eftermiddagen

Väl hemma hos seabirdarna fick vi en underbar middag. Köttfärslimpa med kokt potatis och murkelsvampgräddsås, en mumsig sallad å gele till det. Helt ljuvligt gott! Inte nog med det så avslutades middagen med efterrätt, glass å coctailbär med jordgubbar.. Mätta å belåtna lämnade vi den seabirdianska residensen =)

Eftermiddagspassen inleddes med lite lydnadsövningar för att få igång magar, ben, tassar å hjärnor. Lite liknande övningar som under förmiddagen. Sedan visade Lene mej å viggo hur vi kan övervinna vårt problem genom bakvänd apportering. Detta innebär i korta drag att man inte kan misslyckas då belöningen alltså dummien befinner sig hos föraren. Det går till så att jag satte Viggo och gav honom kommandot stanna kvar, för att han inte ens skulle få chansen att knalla så stannade Lene med Viggo som kvarstannande stöd. Sedan gick jag ca 20 m ifrån Viggo och satte mej på huk mot honom med dummien framför mej inom räckhåll. Sedan kallad jag in Viggo med ett hit/ eller med pipa. När Viggo sedan kom in till mej kom han mot mej å var i min famn när han greppa dummien. Då kopplade jag honom utan att röra eller byr mej om dummien bara uppmuntrade ord å klappningar. När kopplet var på så gick jag å viggo omkring lite utan att jag brydde mej om dummien utan den fick han ha själv. Efter ett tag så bad jag om den å han lämnade fint över. Tanken med denna övning är att hunden springer in i ens famn istället för bort ifrån en, vilket är hundens naturliga beteende. Sedan bygger man på övningen å låter dummien ligga längre ifrån en själv men fortfarande placerad så att hunden tar dummien i rikting mot föraren.

Detta var den övning som viggo och jag tillsammans med visselträning fokuserade på under eftermiddagen. De andra lite mer rutinerade vovvarna tränade dubbelmarkeringar för fulla muggar. Danne, jag och Viggo gick iväg en stund medan de andra tränade dubbelmarkeringar för att träna inkallning med visselpipa. Viggo är inte invisslad så att säga, har aldrig visslat till mat eller så. Har börjat lite smått ett par gånger denna vecka men inte nåt märkvärt. Men idag så tog vi tag i den träningen å redan efter ett litet tag fatta Viggo galoppen å lystrar jättefint på pipan. Självklart sitter det inte fullt ut 200 %igt men vi är en bra bit på vägen. Imorn väntar mera bakvänd apportering, inkallning å lite andra fortfarande hemliga övningar. Både vovve och matte ska även få möta vilt imorn.. iii.. måste gaska upp mej angående fåglar!

Å vi alla har idag fått en stor portion av passivitetsträning. Viggo har fixat passivitetsträningen superduperkanon! Inte ett ljud! Inte ett pip ifrån min duktiga herre! Trots det faktum att ett flertal vovvar pratade högt o ljudligt!

Nu är hela familjen Olsson Ring superdupertrötta så snart väntar sängen för att orka med ytterliggare en kanondag!

(Bilder från helgen kommer ut imorgon kväll, ska höra med alla så det är okej först bara!)

Dag 1, weekendkurs med apportering och jaktlydnad; FÖRMIDDAGEN!

Dagen inleddes med en bilfärd ner till Karlskrona, inte hypertidigt men tidigt för att vara lördag. Väl framme var vi som beräknat först.. så vi hann mysa lite med seabirdsvovvarna... Sötisarna! Lite försnack i det seabirdska köket medan vi inväntade resterande deltagare.. strax före 10 så packade vi in oss i bilarna å begav oss till träningsplatsen.. Solen strålade å markerna var superfina, perfekt upplägg! Om än något lerigt nere vid bilarna som vållade lite problem för de tunga bilarna när vi skulle till lunchen men vi var starka å putta  MEN vad gjorde det solen LÖS!

Efter att ha parkerat alla bilarna så begav vi oss sista biten till fots..Vi hade hemma hos Monika blivit uppdelade i två grupper, en med hanar å en med tikar. En kanonuppdelning, då behövde inte nån störas av nåt kommande eller föregående löp.. eller ingen hane behövde spänna upp sej å gruffa! Alltså var vi 8 hanar å inte ett enda gruffande försikom, inte ens den gång fyra vovvar kom lösa när vi förare tappade ögonkontakt, så kan det gå ibland å toppen då att inte ett gruff eller bråk uppstod, ingen som spände upp sej! Coolt tyckte vi allihopa!

Dagens övningar inleddes med jaktlydnadsövningar, för att se hur alla låg till å för att få upp koncentrationen hos hund och förare. Vi började med att gå fot i en ring runt instruktören Lene. Viggo skötte detta toppen, fin ögonkontakt å bra tempo. Sedan spred vi ut oss på ett led å övade kontakt sittande still samtidigt som en hund å förare sicksackade emellan de andra hundarna. Dett gjordes första gången med koppel. Efter det fick vi en och en kliva fram ett par meter ifrån ledet, koppla loss å gå fritt följ 20-30 m rakt fram å sen kopplade på vägen tillbaka. Lene kollade här kontakten mellan hund och förare. Även detta är jag nöjd med i mitt och Viggos samarbete, det enda jag önskar är lite mera fart.

Sedan tillbaka i ledet å när alla kört så upprepades ögonkontaktövningen med sicksackande och sittande utan koppel. En övning som många av oss tvivlade på vår förmåga att genomföra. Lene uppmanade oss därför att tro på oss å våra hundar.. tror vi inte på dem så kan de inte automatiskt! Så vi hade lite tro å testade. Å det gick, bortsett från ett tillfälle då fyra av vovvarna tog en lekpaus. Men sen pang på det igen å alla kunde genomföra även denna övning med glada miner! Viggo var en av de busa som tog lekpaus men kom fint när jag kalla in å höll fokus igenom hela övningen sen å när vi skulle gå fot löst så gick han superfint intill mej med full kontakt utan några utsvävningar. Nöjd trots pausen i sittandet =)

Efter en kort fika så var det full fart framåt igen.. Vi började trampa igång huvuden å tassar genom lite möten på två led ibland gick vi vidare förbi varandra å ibland så kommenderades vi att stanna å sätta hundarna på led mitt emot varandra... denna övning var toppen.. hundarna fick lära sej å koppla bort de som var runtomkring för det var tajt emellan dem å vi fick verkligen kämpa med ögonkontakten. Viggo kände sej lite obekväm å såg lite osäker ut första gången men efter en gång så insåg han att inget skulle hända utan de bara skulle sitta mittemot/breve varandra. Detta upprepades ett antal gånger å tillslut så såg inte en enda hund obekväm ut utan alla höll fin ögonkontakt med sina förare som om inget annat existerade.

Efter en kort brainpaus för hundar och förare så var det dags för fokusering igen. Denna gång en stadgeövning. Med hundarna sittande i fotposition vid våra sidor placerades vi två å två mittemot varandra.. för att kasta en dummie till varandra, några tappades mitt framför viggos nos men han tittade gulligt upp på mej.. Duktiga pojken! Detta var en riktigt bra övning som man kan göra fler än två .. då blir det med random i kasten å hundarna får då kämpa mer med motståendet.

Sista övningarna för dagen inkluderade dummies. Hmm hur skulle detta gå undrade många av oss. Viggos å mitt samarbete i just apporteringsbiten är långt ifrån bra. Han vill hellre leka med dummien själv.. fast han pockar på min uppmärksamhet. Men på Lenes inrådan så gav vi det en chans. Lene gick iväg å jag satte Viggo i fotposition utan koppel o kommenderade stanna kvar. Lene skicka upp en dummie i luften å jag kommenderade apport till viggo som for som ett skott ut mot dummien, plockar fint upp den... SEN spricker det. Viggo tar dummien å kör sina vanliga varv, jag är rolig å stojjig.. men ni som sett viggo vet att det inte funkar någe vidare bra så Lene å jag stoppa lite is i magen å sket i honom bokstavligen talat. Så medan de andra stod kvar å väntade så vandrade jag å Lene omkring medan viggo for omkring som en skållad råtta. Suck! Men med is i magen å total ignorans från vårt håll så kom viggo fram till oss å lät sig kopplas.. Han fick behålla dummien ett tag å vi gick tillsammans runt lite i koppel innan jag bad om den. Å då lämnar han utan problem över den till mig. Ëfter att de andra kört klart så var det hög tid för lunch.

Vi begav oss tillbaka till bilarna som verkade gojjat ner sej själva i leran för att åka hem till Monika för att mätta magarna! Efter att som jag tidigare nämnt knuffat på bilarna upp ur geggamojjan så kom vi iväg.
Viggo lyfter på benet!

Idag så hände det, det jag med spänd förväntan anade skulle komma inom kort! Efter en heldag tillsammans med enbart högtkissande hanar så for benet plötsligt upp.. jag hann inte fatta utan Monika sa det.. coolt tänkte jag men trodde nog hon sett fel men när han inom kort igen lyfte det lilla ludna å Danne och Monika som nu beskådade detta intalade mej att det var sant! Han lyfte på benet!

En lite besviken matte har sedan studerat hunden in i minsta kissepaus.. men icke förrän nu ikväll strax innan jag gav upp om att han skulle kissa över huvudtaget så hände det igen. Det ludna lyftes hastigt upp åsså ner igen!

Denna lilla plutt lyfter numera IBLAND på benet.. =)

image260

Helgen stundar!

Nu stundar snart helgen och därmed HUNDTRÄNING.. Jaktapporteringshelg i Karlskrona med labradorklubben =) Viggo bus är mkt bättre men han kommer ändå att få ta det relativt lugnt i helgen! Men energi finns det i massor!

Nytt annars är att jag börjar ana ett stundande benlyft vid kissning hos vår unge herre! Tycker mej se små tecken på att det är på G så vem vet en vacker dag så åker benet upp helt oväntat bara!

Nu SÄNGEN! Imorn upp TIDIGT!

Vi saknar er!

image257
Johanna och Jag förr förra helgen, i partyform!


Huuh! Saknar min allra bästa vän Johanna å Viggo instämmer han saknar henne med, å hennes vovvar framförallt.. Hugo är ju faktiskt kul å leka med nu.. Skoj å se dem! Trox blir lite arg då han glöms bort då de stora hundarna brottas å har sej, men han är med han me.. Viggo har bara inte fattat att han är stor eller att trox är liten så ibland rusar han över trox å då blir trox arg.. med all rätt!

Nu längtar vi till norrköpingsflytten å ser fram emot å få vara med er massa mer än nu!


image258
Trox och Viggo slappar i stugan i fjällen tidigare i år!

image259
Hugo solar och poserar på haga park i somras!

Spårvagns bilder som utlovat!

Oj oj, nu kommer bilderna ifrån Viggo jungfrufärd med den gula faran i Norrköping, för alla oinvigda menar vi då Spårvagnen så klart! Han ser inte så road ut, men han skötte sig utmärkt å klagade inte.. Gick på alldeles utan motstånd å gick sedan rakt fram i gången å var duktig!


image254


image256


image255

Ny kurs, lagad bil å taggad hund!

Allt på en å samma dag! idag har det pluggats diskursanalys här till Viggos stora förtret. En vovve som inte gillar å vila sig i form. Men matte tror att det är bra, han verkar supertaggad å vissa grejer sjunker in å några poletter trillar ner å några hissar går hela vägen upp..Kul å se faktiskt. Inne har han börjat komma till oss med saker som han vill visa upp istället för å springa till mattan å visa dem där.. Okej, en hel del går han raka vägen till mattan med men evighetsbenet å ringen de kommer han till oss med i 8 av 10 fall iaf.. å det är ett framsteg i rätt rikting!

Idag var det kursintro för appell/lydnad 1 på bruksan. Detta ska nog bli alldeles utmärkt skojigt. En salig blandning hundar, men faktiskt tre labbar om man räknar med instruktörens. Sedan var det en border collie, en schäfer, en golden, å en lagotto. Upplägget på kursen känns också bra å utöver instruktören är det även en tjej med som assistent, då hon sedan ska utbilda sig till instruktör. På torsdag är det första kurstillfället på plan med hundar. Det ser jag fram emot. Behöver en spark i ändan för å inte sacka ihop med lydnadsbiten!
 
I helgen stundar den efterlängtade apporteringshelgen i Karlskona. I o med att viggo är på bättringsvägen så kommer vi åka ner å köra lite grann efter vad han orkar, men mest vara passiva vilket är nog så lärorikt åsså ska husse å matte suga åt sig tips å ideér!

Höll ju nästan på å glömma, BILEN ÄR LAGAD för den nätta summan av 1150 kronor! Grrr! De ska ju bara funka juh! Men nu så .. skönt med bil igen.. men ska nog cykla lite mer tror jag!

Hej svejs!

Oj oj länge sen en uppdatering! Utställningskritiken!

Ojsan här har det gått ett tag sen sist.

I söndags så for jag tillsammans med snälla Mary och Nisse från springfevers kennel till Moheda för utställning, viggo skötte sej kanon, matte var nervös men jag är nöjd. Kritiken är bra, men han behöver lite mera kött på benen =) Han är lite för smal, han ska inte läggas upp i vikt för att bli överviktigt på nåt sätt utan han behöver mer massa för att kunna utvecklas. Vi fick en tvåa å gick därmed inte vidare till konkurrensbedömningen. Det var tre st i Viggos klass, två blev tvåade å en fick en etta å vann därmed.

Här är kritiken:

10 months old youngster. Nice head with good pigmentation. Needs to develope in body. Good tail and tailset. Would prefer a little more bone and better angulation. Coat ok. Movement a little erratic. Very good temperament.

Domare var Ann- Marie Mohr

Bara å kämpa vidare. Nästa utställning blir under jaktinternatet.. då är vi taggade till tusen!

RSS 2.0