Kvällsträning

Efter den lite omotiverade träningen i söndags kände jag mig väldigt motiverad igår. Var sugen på träning hela dagen men eftersom både johanna och jag jobba så kom vi inte iväg förren vid 22.00.

Själva träningen gick väldigt bra. Viggo bråka lite på första skicket som vanligt men sen gick han mycke bra. Vi tränade utkommando genom linjetag i olika riktingar. Börja med en enkel rakt fram och stegvis öka med att lägga en till höger och sedan en till vänster. Avslutade med dolda genom att jag kasta ut dom till höger och vänster medans Viggo hämtade den rakt fram. Fortfarande lång väg kvar men börjar få rätsida med många problem


en gammal bild, mörkret hade ju  lagt sig igår
.

Träning

Idag tränade vi i Loddby nytt ställe för oss men Annelie brukade träna där. Det gick väll så där jag var lite seg och omotiverad efter en lång dag igår. Vi körde bara några markeringar som gick sådär mycket att träna på fortfarande. Tänkte köra lite dirigerings övning men glömde visselpipan hemma så det blev bara markeringar. i övrigt körde vi lite passivetet som funka bra.
Johanna var hundpassare och barnansvarig och även en bra kastare, hon var så nöjd.

/Hussen

En helt vanlig kväll i en dåres liv!

Då ska man vara coach åt matte också och peppa henne när hon tränar! Phu!
Det är tufft att vara dåre åt en tokig matte!


Kämpa Kämpa!!


Nu var du duktig matte!

Ja nu vet ni hur jag har det när hussen jobbar o matten ska träna å ha sig!


Trucker Dog

Idag fick Viggo följa med mig till jobbet och jobba sitt första nattpass. Han tyckte det var roligt, först sov han när vi åkte upp sen träffa han massa roliga människor som ville hälsa ock klappa när vi lastade och sen sov han på vägen hem.


Vigggo håller ställningarna


Sover skönt när hussen kör.

Matten gästspelar..

eller... vad tror ni, är det numera hussen som kommer att blogga regelbundet eller får jag fylla ut hans skor ibland =)

Precis inkommen från en härlig promenad. Var riktigt opepp att ge mej ut men, har man hund så har man och barn som gillar att sova i vagnen på fm, så är det bara att ge sej ut!

Tog himpavarvet, tänkte att där är det nog inte så halt, pyttsan, isgata under vattnet. Tur man har en vagn! Viggo var superduktig idag. Kul att även jag märker av skillnaden fast jag inte jobbar så nämnvärt mycket med honom, promenaderna med mej brukar ofta bli rätt kravlösa så när som på att man ska gå fint vid sidan utan tjaffs o egna pissutflykter. Ganska jobbigt om man heter Viggo.

Men idag så var jag lite småirriterad och seg när vi gick ut (läs barska därmed) så viggo kände nog av läget att idag är det ingen idé att tjaffsa så han var skärpt från start till slut även om jag sänkte garden alltefter pulsen och irritationen la sej! HIHI! Frihet under ansvar rådde, han fick äran att röra sig löst om vartannat blandat med jaktfot. WOW vilken skillnad!

Tack hussen, kan jag ta tillbaka honom nu, nävars! Men oj vad Danne jobbat på bra! Vart ska detta sluta!

Hussen bloggar...

Nu är det färdig tjatat jag bloggar.

Back to Basic...

Den senaste tidens träning under varje promenad består av lätta inkallningar och jaktfot. Har gått tillbaka till grunden och försöker bygga upp vår relation och mitt ledarskap. Apporterings träningen består nu endast av att Viggo hämtar några linjetag på en gång väg med två stora häckar på varje sida för han har en tendens att balla ur på den första dummien han hämtar varje gång vi tränar, det ska bort!!

Har tränat rätt mycket på avlämningar också för han hade väldigt lätt för att släppa dummien när han kom fram till mig men det är det ändring på nu. Tränar mycket på att han ska sitta med dummien under kortare stunder.
Det känns som vi gör framsteg och att han blir en mer och mer lojalare hund att ha och göra med.                                                                                                 Gammal bildJAKTEN


Som alla vet så var det jakt på svenksunds marker igår här kommer lite om Viggos insats...
Första skogen vi skulle gå igenom skulle Viggo och jag gå lite efter dom andra och dreva på högerflanken medan som andra gick på vänster sidan. Vi började gå lite sakta och jag släppte Viggo lös så vi skulle täcka lite större område, Viggo fatta inte vad vi höll på med utan tog det mest som en vanlig skogspromenad. Efter att ha gått lite sicksack i hundra meter ser jag ett rådjur til vänster om mig på andra sidan en gran Viggo som var en bit bort till höger om mig såg det inte men jag vände och sprang bakåt och sen till höger så rådjuret inte skulle springa åt fel håll då fick Viggo fart först efter mig sen fick han syn på rådjuret och stack efter upp för ett berg så jag inte såg han längre, var borta några sekunder tills jag såg honom (eller rättare sagt hans reflexväst) igen hundra meter rakt fram, han stod helt still och jag undra vad han gjorde när jag hör en dov bräkning (tror jag) sen kommer Viggo farande fram till mig tittar på mig vänder morrar till en gång och sen sticker iväg igen men bara ca 100 m när han inte ser rådjuret längre så kommer han tillbaka flåsandes.
Sen visste han vad det handla om sprang som bara den resten av dagen med nosen i vädret nosandes efter rådjur (eller en snygg tik vem vet)  

Over and Out Från Hussen


Hussen lovar...

...gång på gång att blogga men jag tror han behöver lite pepping ;-)

Jag är ju nyfiken på vad de gör på promenaderna.. får knappt ur honom nåt här hemma.. peppa honom att blogga nu!

Jaktpremiär!

Idag gjorde både jag och Viggo vår första riktiga jakt! Hussen är ju rutinerad i ämnet men vi är gröngölingar. Men Svensksunds Jaktlag och Danne lotsade oss fin fint! Viggo som inte är någon viltherre i vanliga fall jobbade riktigt bra för att vara första gången. Stundtals jobbade alla tre hundar på fint och emellanåt jobbade de dårarna för sej o wachteln för sig! Kul att se!


Påväg ut från näst sista drevet

Vi var idag fyra tvåbenta och tre fyrbenta som drevade för tre skyttar. Vi stötte upp en massa rådjur men tyvärr var där inget som hamna i skottlinjen så att säga! Men viltkänning på två rådjur fick jag redan efter 2 minuter på min "station" som motare. Ytterliggare 2 minuter senare dyker ännu ett rådjur upp, straxt därefter ett till som försvann mot Danne och Viggo och med Camilla lite senare två till. Mycket vilt var det men alla fick fortsätta leva lyckliga i alla sina dagar!


Omgruppering och vätskedepå!


Alla lyssnar uppmärksammat även den gule dåren

Himla kul var det och hej, vad vi har gått. Jag blev dock inskickad i några hemska snår av min käre sambo, något som resulterade i en halv gren fastsatt i pannan med taggar. Nyopererad av honom nu ikväll och fri från tagg och smutsrester så gör det inte längre superont. Smällar man får ta =)

Tusen tack för at vi fick vara med! Nästa gång tar vi dom!
(Fotograf för dagen Camilla såklart)

Mognar

Tycker Viggo mognar lite för varje dag. Han tycker nog också det för nu har han kommit på att han kan lyssna om man faktiskt vill ha kontakt med honom, man kan självmant flytta på sej om man inte orkar med en klängande Stina.

Framförallt har han en mycket trevligare arbetsattityd framförallt med hussen. Jag tjuvklickar Viggo lite, rycker ju i träningsnerven som ni kanske förstår. Vi tränar mest basic saker, han är ju inte direkt nån klicker hund =) Danne asgarvar åt mej och säger lycka till när jag försöker få till frivilliga lägganden av stå/sitt hunden Viggo. Han bara glor sönder mej!

En liten rapport från oss! Med hussen sker dagligen lite träning främst i form av jaktlydnad, om jag förstått rätt så är det stoppsignalen de tränar på nu framförallt. De kör också väldigt mycket basic inkallningsträning. Där hussen blir vansinnigt glad när viggo kommer i full fart, de tränar farten och jobbar fram en massa glädje som är lite nya receptet. Har varit mycket sura miner i samband med Viggoträning, man måste liksom vara rätt fyrkantig men man kan ju vara glad med om man är det när det passar så att säga!

Uppenbarelse!

Idag har hussen och Viggo fått en uppenbarelse! De är numera taggade till tusen!

Fortsättning följer....

Kvällens liknelse!

Kitty Jutbring är på dansgolvet, snurrar med sin partner första, andra snurren går bra men sen är det kul så tredje skrattar hon till o tappar fokus!

Dannes kommentar: Hon är som Viggo, blir man för glad så tappar man allt vad fokus heter!!

Behöver jag nämna att vi skrattar så vi tjuter här hemma!

Nu blev det mycket..

.. sa viggo och har sovit hela dagen sedan vi kom från skogen! Idag samlades en ledig skara i skogen för lite varierad träning! För Viggo stod det apporteringsträning på schemat! Ovanligt va!

Idag ökades svårighetsgraden rejält och Viggo är nog helt slut i huvudet! Idag var det styrning och omställning som gällde. Viggo fick både markeringar och skickades på linjetag varvat. Det syns att han inte hänger med alla gånger men när han förstår så går det fint! Idag var svårighetsgraden på topp kan man säga, jag kastade med Lucas brevid mej, Moa körde Oscar lie halvparallellt, varvat och Kina satt passiv som dessutom precis börjat löpa. Men alla hundar klarade det fint! Det är duktiga hanar!!

Hussen var mycket nöjd med dagens träning, han är väldigt mån om att det måste vara svårt och gå fel ibland för att utmana sej själv och Viggo att utvecklas.

Ser ni inte vad klok han ser ut ibland!

Pipan!

Hussen och Viggo har idag tränat pipan och det i kombination med linjetag med andra ord dirigering och stoppsignal. Viggo är ju en väldigt "självständig" hund, så även om dessa saker inte ingår i nybörjarklass så är det bra träning för att stärka relationen mellan hussen och Viggo. Viggo behöver träna på styrda moment för att jobba bättre ihop med sin förare!

Det var hursomhelst en mycket nöjd husse som kom in idag efter passet.

En rolig händelse ur vår vardag!
En komisk konversation utspelade sig strax innan han skulle gå ut. Han letar febrilt efter Viggos ena boll med snöre. Uppvärmningsbollen kan vi kalla den.

Jag talar gång på gång om att jag inte vet vart den är frågar när han hade den sist. Innan jul svarar han. Men ta en annan boll med snöre då, får ett bestämt nej, den andra är belöningsboll.. Gaaah ber så hemskt mycket om ursäkt.

Släpper det jag pysslar med och letar. Frågar änne en gång vart hade du den sist, den är inte i träningsväskan, bilen.... En mycket irriterad danne kläcker. NÅN har flyttat på den, så nu hittar jag den inte. (NÅN är ju då jag som ni alla förstår)

Frågar igen den är inte i vagnen eller i bilen, nu börjar karln flina! Jomenvisst den är ju i bilen! GAAH! NÅN har inte lagt den där utan det har han själv gjort!

Svinkallt!

Idag har det varit svinkallt, men det stoppar väl inte hundfolket! Stina fick dock äran att vara hemma hos mormor, visserligen hade de varit ute o gått de med, men hon hade inte frusit iallafall.

För dagen var det 6 hundar och 6 förare, jaa jag förde herr Lucas idag. Tusen tack för lånet! Jag bruksspåra med Lucas ett apellspår, liggtid  ca 1 timma (ca 3 timmar i normal temp). Han är kanonduktig, har fått en liten spårkick, tycker det är lite kul. Kanske kan jag stjäla Viggo för att spåra lite ibland med?! Vem vet!

Viggo och husse tränade på det gamla vanliga, linjetag, markeringar och lydnad. Med varierat resultat, kul var iaf att markeringarna fungera jättebra, inte alls mkt urbrallning. (bilder tagna av Camilla och Annelie)

En härlig vinterdag, med en temperatur på -14! Fokus idag var att hålla hundarna igång o varma så gott det gick!


Viggo inflikar imorgon blir det mer utedag, då åker vi till Sörsjön med syrrans bebiskompisar, jag har fått låna Oscarstäcke, låter trist verkar som det ska vara fokus på de tvåbenta imorn. Jaja frisk luft o lite bus ska jag nog hinna med!

Ny karriär!

Jaha nu har man blivit slädhund med. Drog syrran ett varv runt folkparken, mycket malligt! Mer bilder och film finns i syrrans blogg!


(Viggo fick lite uppvärming först, sen fick han dra Stina i ett lugnt tempo runt hela folkparken o nästan hela vägen hem, sista biten fick han varva ner. Han var superduktig, brydde sig inte alls att han hade en pulka bakom sej! Vår underbara hund)

Husses och Viggos mål för 2009


  • SVCH, var ju målet förra året med, mycket kom ivägen, men i år är målet att ha färdigheten att klara av 3 öppenklassprov och därmed uppnå titeln Svensk viltspårs champion
  • LP 1, hussen och Viggo tänker försöka ge sej på en lydnadskarriär, målsättningen är att komma ut på banan och tävlingar och uppnå 3 första pris i lydnadsklass 1.
  • Starta på jaktprov, och uppnå minst 3:e pris, innebär ju att vilthanteringen ska tränas in framförallt samt fortsätta jobba på med den vanliga momentträningen.


Flygande start!

Viggo och hussen ser fram emot en flygande start i deras träningsrelation, och ett hejdundrande bra tränings/tävlingsår! (ännu har jag sekreteraren fått några konkreta mål för året)


En varm sommar dag den 15 juli 2008

Årskrönika 2008 del 2

Juli:
Vi semestrar en hel massa hela denna månad, tränar, tävlar och besöker Valla veterinärklinik.

6:e
Tränar vi jakt i sörsjöns skogar, underbara hussen/pappan gör det möjligt för mig att träna Viggo genom att snällt hänga med och gå en promenad med Stina. Jag bokstavligen bara kastar fram bröstet om det skulle behövas, men stina verkar trivas i skogen så många gånger sover hon hela tiden äter innan och när vi kommit hem igen.8-14:e
Vi sticker iväg på semester hela familjen, målet är Stockholms Skärgård, Nämndö, med goa vännerna Isafamiljen. Vi är fullpackade och allt ska man kunna bära då man åker båt sista vägen. Gick strålande är helt facinerad över båda Stina Viggo och mamman och pappan! Tusen tack för att vi fick komma!
26:e
Det är den stora megaheta dagen som jag och Viggo debuterar på inoff. jaktprov. Vi nollar tyvärr på grund av missförstånd samt orutin, men är galet nöjd med vår insats! Gulledanne är såklart med med vår fina dotter som bara finner sig i allt och följer med! "En lugn hane som gör ett mycket bra vattenarbete!"

28:e
Denna dag började som en alldeles underbar dag ute på kusinernas ö, med vattenskidåkning, ringåkning, bad och sol, men vid bilen straxt innan vi skulle åka hem, skriker Viggo högt i skyn, lyfter upp en tass och haltar, vi får inte kolla han bara skriker och tassen svullnar. ORMBETT!! Snabbt in med allt och alla i bilen och akutsamtal till Moa som ordnar så Valla vet om att vi är på väg, för såklart denna dag hade jag glömt tabletterna. Viggo flåsar och är slö i bilen jag tröstar bebis med en hand och kollar andning med en annan medan danne kör som en galning. Väl framme piggnar Viggo till och vi avblåser ormbett men han får kortison då han förmodligen reagerat så starkt på ett getinbett. Då vet vi det!
Annars så semestrade vi en hel del på hemmaplan, vilket resulterade i mycket bad, tyvärr fick Viggo våteksem, så vi rakade till slut bort pälsen på de delar som var värst.

Augusti:

Vi tillbringar massa tid i skogen tränar om vartannat både bara familjen och med träningsgänget. Viggo fortsätter vara en duktig storebror! Ännu märker vi ingen negativ avundsjuka eller så!11:e
Blir vi utmanade, att beskriva Viggo med 5 bilder/ord

29:e
Månadskiftet sticker vi till Kalmar, Viggo får stanna hemma som sällskap till morfar som är ensam hemma och ville ha lite sällskap, lugnast så för Viggo då vi far runt ganska mycket där nere.

September:
Träningen denna månad går inte riktigt vägen, Viggo visa upp nya skumma beteenden, som vi försöker jobba runt och mot. Månaden ägnas åt mycket annat skojigt

4:e
Syster Yster stödjer Dårarna genom att bära en tröja med dårtryck! Viggo njuter och ler hela dagen lång!


18:e
Kör lite muskelträning! För att upprätthålla träningen så att säga!
25:e
Som det modelejon han är, entrar han catwalken på mormors modevisning!
Oktober:
Detta kom att bli en bra träningsmånad, Viggo och jag var i fas för det mesta. Vi tränade nästan så gott som varje helg och lite i veckorna såklart med vårt underbara träningsgäng samt bara lilla familjen. Viggo och jag hinner med några löparpass innan jag blir sjuk och förkyld något som i skrivande stund ännu inte släppt.

19:e
Var det dårarnas dag i Svensksund, denna underbara plats på jorden! Stina var såklart med, som van skogsbebis!
23:e
Gjorde Viggo och Oscar ett modelljobb tillsammans, här är ett av korten som togs,

29:e
Vi lockar med oss den sjukskrivna morfarn och åker och tränar lite med Annelie och Martin som sällskap, viggo visar efter lite tjafs oss emellan en riktigt fin attityd med krullade öron.November:
En stormig månad i min och Viggos relation. Jag fick fundera en massa, nyttigt och lärorikt men rätt tufft. Vi backade rejält i träningen, för att se om det gav resultat, Bekräftar återigen att han är vädligt störningskänslig med mej som förare, han litar inte på att jag sköter biffen i jobbiga situationer utan tar på sej ansvaret själv. muckar inte men har alldeles för mycket onödigt i huvudet.


Kärlek
15:e
Får jag äran att föra Lucas (Moas äldsta hund) genom ett apporteringspass, vi kan väl kalla det förarträning, för att jag omedvetet inte ska bli så hård i mitt kroppsspråk. Han är en fröjd att föra och jag gör det gärna igen.


21:e
Kring detta datum faller den första snön inte mycket men uppe på landet dit vi begav oss för att fota julkort/familje/stina-kort var det ett vintrigt landskap. Moa vår egna familjefotograf tog även detta underbara kort på Viggo.


December:
Förändringens månad igen! Jag tar ett stort beslut som jag inte ångrar en sekund! Viggo kom att från och med mitten av december bli husses hund att träna. Jag står därmed hundlös, men med Lucas som back up om jag bryter ihop!

4:e

Moa och jag tar hundarna och Stina med oss ut till Svensksund, där vi äter en god frukost och beger oss sedan ut i skogen för lite träning. Detta kom att bli mitt och Viggos sista träningspass innan förarbytet! Vi körde jaktlydnad med leversnittar, hihi!

10:e
Efter mycket grubblande och diskuterande hit och dit, tar jag det tuffa beslutet att lämna över Viggo helt till hussen i hushållet. De har tränat och tränade redan då flitigt redan när stina låg i magen började vi skifta över en del för att omställnigen inte skulle märkas av träningsmässigt för Viggo. Men jag fortsatte att föra honom under samträningarna, tävlingar och hade det huvudsakliga ansvaret för hans träning. Efter en långpromenad med familjen (Stina Danne och Viggo osså jag), så bestämde vi att Viggo och hussen numera utgör ett team! Och vilket team de är, träningen har gått enormt framåt, de jobbar jättemycket på relationen och dessa två får man se upp för, de kommer att bli farliga i framtiden!


14:e
Denna dag gjorde Danne och Viggo sitt första samträningspass, helt utan någon matte som var hemma och vårdade den lilla dottern som åkt på ännu en förkylning denna höst/vinter!


Sammanfattningsvis har detta varit ett galet år, så mycket förändringar på en och samma gång,
men alla känns enormt bra såklart!
Nu blickar vi framåt och ser fram emot ett händelsrikt och framförallt spännande år!


RSS 2.0