Överläggning!

Efter en stunds överläggning och konsultation med Moa, min underbara vän. Har geniknölarna gnuggats ordentligt på oss tvåbenta. Kommit fram till mkt bra saker känns det som.

Okomplicerad hjärna är vad det är vi arbetar med! Viggo alltså! Därmed är det enkla lösningar och problem som fomuleras. Dock tror jag en del problem ligger i mig. I min prestationsångest och mina krav (fel krav). Är väldigt säker på att problemen inte ligger i mitt ledarskap gentemot Viggo, inte i huruvida jag är bestämd eller förbannad på honom utan bara rikta fokus på rätt saker.

Nu ska vi fokusera på: att gå tillbaka nåt steg i störningen, släppa kraven (de krav som är fel och blir missriktade) och spänningarna i min prestationsångest samt träna oftare, inte nödvändigtvis kortare pass men oftare, för att släppa ut viggos myror i baken.

Detta kan jag formulera i uppgifter och mål;

1. Min mål är att enbart fokusera på Viggo, uppgiften är att kunna släppa alla krav och all prestationsångest, att genomföra detta med den störning som jag klarar av!

Gaah känns fruktansvärt skönt att detta problem som vi har haft nu mkt väl kan ligga  väldigt mycket i mig och mitt "beteende", och att jag vet att det går att få ur mej med bara jag tar det ugnt och sansat och riktar energin rätt!

Frustration och förvirring!!

Okej nu är jag frustrerad! Jag förstår inte nåt längre! Jag tänker,planerar, värmer upp och genomför! Där spricker det! Viggo tänker inte samma, planerar annat och värmer enbart upp sina egna geniknölar.

Förbannad!

Jag går iväg, tar hunden med mej, tänker inte, planerar inte, bara gör! Lycka! Viggo tänker inte, planerar inget bara jobbar!  Hur tusan ska man/jag bete mej!?!

Okej, ni hänger nog inte med alls. Jag planerade ett sök med en dummie. Värmde upp Viggo mer än vanligt, han kändes riktigt bra! Välrastad och "i hand". Valla rutan med Viggo, gick tillbaka till "basen" hämta dummie, som viggo inte fick se läggas ut. Skickar viggo på söket, varpå han drar iväg uppför en backe där husse försvann 10 min tidigare. GAAH!!! Säger ju att det är en hussehund!
 
Bryter, tar med Viggo ut för att hämta dummien!

Tar med mej Viggo går rakt förbi hussen, fortsätter uppåt. På vägen upp får Viggo ett linjetag, klockrent. Han får ett sök, klockrent, han får en markering, klockrent. På vägen ner får han ytterligare ett linjetag och två små sök klockrena!!! Detta skedde helt spontant, viggo titta bort jag tog tillfället i akt osv...

Vad är det som händer??????

Den hund som jag hade när jag gick iväg är exakt den hund jag vill ha! Det är den hund jag kämpar för! Den hund jag gråtit, skrattat och svettats med! Den hunden innan, visade tydligt att han inte klarade av dagens störningar, med folk som prata en bit ifrån, tillräckligt långt för att förvirra Viggo, en husse som försvann tillräckligt tätt inpå för att skapa förvirring i hans mkt okomplicerade hjärna!

Det var en mkt förvirrad matte som idag avslutade träningen!
En minst lika förvirrad matte sitter nu här och försöker se nåt samband!!

Lååånga bollar på Viggo

Idag har husse spelat fotbollsmatch,sista matchen för säsongen. Så vi har såklart hejat! Hela familjen osså morrfar! Mycket bra passivitetsträning för Viggo som ÄLSKAR fotboll! Världens bästa dribblare! Fråga grabbarna vi satt breve, Viggo stal bollen från dem ett par gånger i halvtid =)


Djuriskt, modelejon!

... vi har blivit med fler får som ni kan läsa hos Stina.

Men det var inte det vi skulle skriva om idag! Icke! Idag har vi varit på Svensksundsgård hos Camilla, Pelle och den trevliga dåran Kina! Mkt tråkigt sa Viggo som inte fick busa! Däremot fick han träna! Passivitet, jaktlydnad och allmänt hyffs! Inget man kan få för lite av! Matte hård! Dumma matte!

Träningen är jag mkt nöjd med! Inkallning med diverse störningar, strössel (läs peppra viggo med dummies) övningar och jaktfot.

Sedan nu på kvällen fick jag äntligen släppa loss lite sa Viggo som varit modelejon och gått kattgång. Han har varit modell idag och poserat och visat upp sej med Morrmors coola modeller på deras modevisning.Mkt nöjd, viggo gillar nämligen uppmärksamhet om nån mot förmodan missat det!!

Han skötte sig hursomhelst så bra ikväll! Gick blandat lös och kopplad med alla "damer" in på scenen! Skötte sej gjorde sitt jobb, showa o hade sej! När han sedan hade ledigt lade han sig vid mina fötter och somna tills det var dags igen!


Jag, inte skulle väl jag inte!

Var det med ett stort leende vi skulle entra scenen?!

Uppställning, marsch!


Tur att han är snygg i alla fall emellanåt!

Bollbus!

Solen lyser, hussen är hemma, bollen är framme och Viggo är redo!
Självklart ska matten, stina och kameran me då också!


Känner att jag gjorde ett bra jobb med att fånga viggos knäppsida idag!

Upprop träningsgänget!!

Hallå hallå! Då var det dags för upprop, hur ser helgen ut? Finns det vilja och tid att träna lite??


Vi är på minus en del av magen + stina + husse= Hela familjen!

Fårskalle!

Vi har skaffat får, i två varianter, en platt som ligger på golvet, helt ofarlig och en stående mycket farlig. Dåre mycket rädd, nosa rumpa är helt okej men framifrån så är den mycket obehaglig. Stackars liten osäker dåre!


Jobbar hårt!

Idag är jag och jobbar! Numera andre chaufför på Green Cargo, förste chaufför är ju husse såklart. Rapporterar ifrån Sapa i Finspång där jag håller ställningarna medan husse lossar! Jag är kung i förarsätet!!

Konstigt, sa Viggo!

Mycket konstiga djur bor det hemma hos morrmor och morrfar kolla själva!


Muskler!

Det är ju väldigt populärt att bygga muskler på sin hund, inte bara populärt utan mycket bra att bygga muskler på rätt ställe så att hunden håller länge! Vi har såklart anammat detta och Stina och Viggo turas nu om att gymma i babygymmet. Praktiskt va!


I väntan på sin tur!


Äntligen min tur!! Å hej Å hej, åå vad jag tar i!!

Underbara träningsgäng!!

Utan er skulle man sura ihop o köra fast totalt!!

Idag gick det lite som väntat! Viggo höll inte ihop när störningarna ökade markant i form av gänget och den stoora skogen! Känner mej än dock rätt nöjd med dagen! Jag fick en riktigt bra chans att korrigera honom i söket. Efter att jag plockat bort honom från söket så kände jag att eftersnacket med honom gav massor. Han fick "hänga" efter över sten och tall, läggas bakom bilen och inte vara med för att när jag bestämde komma fram och vara vid mej och sedan avslutade vi med att lugnt och sansat gå jaktfot ut i rutan och jag plockade in dummien sen genom gänget!!

Man får fokusera på det som gick dåligt, analysera och utvärdera för att sedan minnas det som faktiskt var bra! å ta med sej all ny kunskap till nästa pass!!


Så här tycks Viggo göra åt mej när jag inte tittar!!!
Fotograf Annelie Karlsson

Utmanad och Utmanar!

Jag har blivit utmanad av Johanna och Majken så lika bra att lyda!! Sista grejen ommodifierade jag lite, till min bil, för jag vet inte vad pappa har i sin bil =)

Fem saker i min frys:
Nötblod, märgben, jordgubbar, blåbär och haha bröstmjök!

Fem saker i min garderob:
Tja, vad brukar man ha, lik, hundar nävars.. skor, favorit jeansen, nya bästa chinosarna, fleecetröja och mjukisbyxor märk väl INGA JAKTKLÄDER, pik till mannen i huset!

Fem saker i min väska:
Hmm.. numera fungerar Stinas skötväska som min väska så: blöjor, våtservetter, ombyte till bebis, nytt linne till mamman/mig och märk väl bajspåsar, perfekta till bajsblöjor och annat man vill perforera =)

Fem saker i min bil:
Hundhår, nappar, stövlar, regnjacka och savett toilet (felköp)

Fem personer jag utmanar vidare: Hanna, Angelica, Helena, Sarah och Matilda

Sök! Ut och sök!

Ida styrde vi middagsrundan till lite halvliknande skogsterräng (läs en dunge) liksom igår var planen idag det självständiga arbetet. Söket! Idag vallade jag endast en gräns runt rutan och kastade/gömde in dummies. En i taget smög jag in så han fick jobba under en längre tid men det fanns endast en dummie i rutan i taget. Totalt hämtade han in 5 eller 6 st. Även dag jobbade vi utifrån Wedeens teori i söket. Man kommer inte hem tom. Känns som att Viggo börjar fatta detta med sök för han hade det inte alls svårt att finna apporterna/apporten. Den näst sista gick han ut för stort på och den fanns placerad mitt i rutan gömd i högt gräs, under arbetet med den ville han komma hem men jag motade ut honom med ett bestämt Ut och SÖK och det gjorde han varpå han nästan direkt fick apporten i nosen. Kanon blev det! Arbetet belönade sej snabbt! Sista fanns det därför inga tveksamheter på i skicket när jag sa ut och sök. Han stack direkt och vindade fint i den sidovind som fanns idag.

Mkt nöjd! På söndag väntar träning i den stora skogen! Då vet man aldrig hur det kan gå, men jag tänker köra samma upplägg. Han får hämta hem mellan 4-6 dummies, dock finns endast en ute i taget som smygs ut när Viggo belönas för den tidigare apporten.Titt, där fick jag nog minsann ner en plan också!

Bildlösa inlägg är tråkiga inlägg, så jag bjuder på en BLÖT KATT!


Familjen Ringh´s katt får sej ett bad med hundschampo! Förnedrande va =)

Ödmjukare?!

Idag tog jag med mej två dummies ut på vår långa morgonrunda. Finns riktigt bra ställen att träna på utmed Fiskeby rundan! Viggo fick gå jaktfot långa etapper idag med innan vi kom fram till träningsstället.

Det är inte helt lätt att träna apportering själv. Men, fokus idag låg på att se om Viggo gjort framsteg i det egna arbetet. Därmed la jag ut ett sök med endast en dummie a´la Gunilla Wedeén. Fast besluten att han inte fick komma hem tom. Detta var dock inget problem.. då viggo så vackert spårade mej och fann dummien genast! Omstart!! Andra gången band jag upp Viggo och kastade in dummien i samma område utan att han såg. Viggo är dock en målområdes minneshund!! Han kollade alla fejkgömmor och gamla platsen först innan han började SÖKA på riktigt så att säga. Han jobbade jättefint när han väl sökte och det fanns inte någon tillstymmelse till tramsande, kissande eller annat tjaffs!

Lite stadga hann vi med också, han fick hämta in en dummie från en stubbåker, kraftig störning förekom i form av en fasan som legat och tryckt lyfte. Viggo kunde dock fokusera på dummien när han väl skickades. Det var riktigt kul att se!

Imorn, blir det omstart, då ska jag försöka kasta ut dummien i ett nytt område utan att Viggo ser!

Vändning!

Är nästan säker på att detta spökbeteénde som Viggo uppvisat den sista tiden är ett resultat av en vändning som pågår här, emellan hund och tvåbenta! För att kunna bedöma det gick jag en lååång runda med Viggo idag, där han långa etapper fick gå lös i jaktfot. Vilket han skötte riktigt fint. Till skillnad från förut så tar han åt sej av en korrigering, men det gäller att inte bli tjatig för då blir det knäck i öronen. Snabb, direkt och konsekvent korrigering o inte tjata!!

Annars fick han rejsa lös på ett fält, samt kissa fritt under vissa etapper, men med mej i bakhuvudet, att jag när som kunde ropa in honom. Han vände upp fint idag  och kom in utan några tjaffs eller egna utflykter på vägen in.

Detta är egentligen enkla saker som man verkligen ska kräva av en hund i viggos ålder. Men mentalt är detta stora framsteg för oss och för honom. Saker som vi jobbat på hårt och länge som vi tragglat med i ca 1 år. Så för oss är detta inte att ta för givet än! Att det fungera idag, betyder inte nödvändigtvis att vi har gjort en helomvändning men att han höll ihop så länge med en hel del spring i benen, säger mej att vi är på väg åt rätt håll fortfarande.

När vi däremot fick sällskap av M och L, så blev det tuffare för Viggo att hålla ihop. Det är tydligt att han kräver mkt uppmärksamhet och full fokus från mej för att prestera det jag önskar.

Rädsla!

Jag är en bekymrad matte för tillfället, min älskade hund visar upp överdriven rädsla i vissa situationer som han tidigare  inte gjort. Varifrån detta kommer är mitt bekymmer.

Vad innebär då detta??

Jo han som tidigare varit mycket cool och avslappnad till det mesta utom då spänningarna mot framfusiga hundar (som resultat av påhopp som valp) har nu istället emellanåt nerverna utanpå kroppen, far upp när man tappar nåt i golvet, flyr från konstiga ljud ute, kryper kissandes fram till andra hundar, skiter nästan i brallan av att möta en katt ute, har mkt svårt att släppa kontrollen över hundar som går bakom särskilt de som är lösa mm.

Det absolut värsta scenariet är att han har ont någon stans, men upplever att han då snarare skulle visa aggressivitet, vilket många hundar med smärta kan göra. Istället är två tänkbara anledningar att han antingen är inne i en vansinnigt sen spökålder eller att han kapitulerar och låter mej och danne äntligen vara a head of him så att säga, och därmed resulterar det i en osäkerhet över att överlämna skyddandeförtroendet till oss.

Jag vill väldigt gärna tro att det är det sistnämnda, att han i en övergång har svårt att kontrollera sig i situationer där han förut tagit kommandot  och morskat upp sej nu istället väljer att visa rädsla, såsom fly, kissar på sej, viker undan och så vidare innan han inser att vi, jag och danne tar hand om problemen.

Viggo hade inte någon direkt spökålder runt den period den vanligen infaller och visserligen är han vansinnigt sen i sin utveckling men jag tror att detta kan hänga samman med att många hundar kapitulerar där gentemot sina mattar och hussar och lämnar över, från att ha varit valpig och inte fattat till att bli mer om sig och kring sig och sedan ödmjuka. Detta var då kanske något som inte gick som det skulle, jag visade mig förmodligen inte vara en ledare att lita på i vått och torrt ingav inte den trygghet som Viggo behövde känna och uppleva och han valde då att istället ta kommandot.

Jag kan också märka en skillnad på honom gällande ögonkontakt. Förut vek han inte en tum, utan var den som stirrade ut oss hur mkt vi än stirrade tillbaka, idags läget kan han vika undan blicken, vilket jag tycker visar på en större ödmjukhet än tidigare, då han ansåg sej själv vara herren på täppan no matter what

 Mycket tankeverksamhet pågår.

Syrrans stöd!

Lillsyrran har idag på sej världens snyggaste tröja enligt mej, hon har den till förmån för alla dårar där ute på gatorna =)Annars är det lugnt här, flyttar till villa idag o stannar där en vecka, morrmor och morrfar är på semester så vi ska hålla ordning på torpet och morrbröderna!

Flocken samlad!

Viggo är nu tillsammans med den övriga flocken igen! Efter en helg på lyxhotell =) Viggo har sovit lyxigt, i sängen, ätit på bestämda tider, Viggos tider och haft det allmänt gutt!!

Som ni hör!! Hemma verkar han dock aningens mer ödmjuk än innan vi åkte.. han blev ju dumpad o lämnad enligt honom!

RSS 2.0